Отидете към основна версия

2 890 86

Германия позволи ползването на доставени от Берлин оръжия на Украйна срещу военни цели в Русия

  • военни цели-
  • германия-
  • украйна-
  • оръжия-
  • русия

През последните седмици Украйна настояваше пред поддръжниците си да получи разрешение да използва оръжия, доставени от Запада, за нанасяне на удари по руските сили на руска територия

Снимкa: БГНЕС

Германското правителство разреши на Украйна да използва доставяни от Германия оръжия срещу военни цели в Русия, съобщи днес в Берлин правителственият говорител Щефен Хебещрайт, цитиран от ДПА и БТА.

През последните седмици Украйна настояваше пред поддръжниците си да получи разрешение да използва оръжия, доставени от Запада, за нанасяне на удари по руските сили на руска територия. Няколко страни, в това число САЩ, вече предприеха подобни стъпки, за да дадат на Украйна повече свобода на действие при използването на доставяните ѝ от Запада оръжия.

Отпускайки военна помощ, множество западни държави поставиха условие Украйна да използва предоставеното оръжие Украйна единствено на украинска територия. Това условие имаше за цел да се избегне ескалация с Русия и да се предотврати прякото въвличане на съюзниците на Украйна в конфликта, отбелязва ДПА.

Напоследък обаче Украйна твърди, че руските сили се възползват от тези ограничения, за да струпват войски близо до границата и да извършват нападения срещу украинска територия.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 64 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: