Отидете към основна версия

2 138 30

Хавана посрещна с топовни салюти руски военни кораби

  • русия-
  • куба-
  • хавана-
  • кораби

Край брега е била забелязана и ядрена подводница

Руски военни кораби пристигнаха в кубинската столица Хавана за посещение на пристанището, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Фрегатата "Адмирал Горшков" беше посрещната с 21 топовни салюта, докато приближаваха бреговете на карибската държава, съобщиха местните медии. Край брега е била забелязана и ядрена подводница.

Хавана се намира само на около 170 км от острова Кий Уест, близо до американския щат Флорида. Според кубинското правителство причината за посещението от 12 до 17 юни е историческото приятелство между двете страни. Американски медии обаче съобщиха, че Русия планира военни учения в Карибския басейн.

В Хавана се очаква да пристигнат и руски снабдителен танкер и спасителен влекач. Твърди се, че на борда на нито един от корабите няма ядрени оръжия.

Съветникът по националната сигурност на президента на САЩ Джо Байдън Джейк Съливан заяви днес по време на полет до Италия за срещата на върха на Г-7, че руски военноморски операции край Куба са били наблюдавани и в миналото, но подчерта, че правителството на САЩ следи тези много внимателно.

Може да се предположи, че Русия ще повтори подобни действия и в бъдеще, добави той.

Според американския вестник "Маями Хералд" военноморските сили на САЩ са изпратили три ескадрени миноносеца, кораб на бреговата охрана и самолет за морско наблюдение, за да следят руските кораби.

Има елементи в това учение, които се различават от предишните, каза Съливан. Но това не е първият път, в който руски военноморски части посещават хаванското пристанище.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 41 гласа.

Свързани новини