Отидете към основна версия

7 973 122

Южна Корея привика руския посланик, Путин обеща да причини много болка на Сеул

  • северна корея-
  • южна корея-
  • русия-
  • украйна-
  • оръжия-
  • война-
  • ким чен ун-
  • путин-
  • владимир путин-
  • азия

Руският президент каза, че Москва ще отговори на подобно действие по начин, "болезнен" за Сеул

Снимка: БГНЕС/ EPA

Южна Корея извика днес руския посланик, за да изрази протест срещу пакта за взаимна отбрана между Русия и Северна Корея, подписан преди два дни от руския президент Владимир Путин и севернокорейския лидер Ким Чен-ун по време на държавно посещение на Путин в Пхенян, предаде Асошиейтед прес, съобщи БТА.

Правителството на Южна Корея осъди споразумението като заплаха за сигурността на страната и заяви, че ще обмисли възможността да достави оръжия на Украйна, за да ѝ помогне да се справи с руската инвазия.

Южнокорейският заместник външен министър Ким Хон-кюн повика руския посланик Георгий Зиновиев, за да му изложи позицията на Сеул относно споразумението между Путин и Ким и предполагаемото военно сътрудничество между Русия и Северна Корея. За момента южнокорейското външно министерство не посочва какво точно е било казано по време на срещата, уточнява АП.

Южна Корея, развиващ се износител на оръжие с добре въоръжена армия, подпомагана от САЩ, предостави хуманитарна помощ и друга подкрепа на Украйна, като наред с това се присъедини към наложените под ръководството на САЩ икономически санкции срещу Москва. Сеул обаче не е предоставял пряко оръжие на Украйна, позовавайки се на дългогодишната си политика да не доставя въоръжение на държави, които участват в активен конфликт.

Руският президент Владимир Путин заяви вчера, че Южна Корея ще направи "голяма грешка", ако реши да достави оръжие на Украйна, и добави, че Москва ще отговори на подобно действие по начин, болезнен за Сеул. Путин каза това на пресконференция във Виетнам в отговор на разпространена по-рано от южнокорейската осведомителна агенция Йонхап новина, че след срещата ден по-рано между руския президент и севернокорейския ръководител Ким Чен-ун ден по-рано, Сеул ще обмисли възможността да снабди Киев с оръжие.

Путин посочи, че Южна Корея няма от какво да се притеснява, що се отнася до пакта между Москва и Пхенян. "Южна Корея няма от какво да се бои, тъй като клаузата за военна помощ в договора, който сключихме, се задейства само в случай на агресия срещу една от страните по него. Доколкото ми е известно, Южна Корея не планира агресия срещу Северна Корея", каза руският президент пред представителите на медиите. Той предупреди Сеул да не предоставя оръжие на Киев.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 63 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: