Отидете към основна версия

4 029 35

Силите на Русия в Крим са изправени пред големи проблеми

  • украйна-
  • крим-
  • война-
  • русия-
  • владимир путин

Поредица от украински удари по обекти в Крим доведоха до унищожаване на критични елементи на руските ракетни системи С-300 и С-400

Снимка: БГНЕС/ EPA

През юни 2024 г. руските военновъздушни сили продължиха да притискат фронтовата линия с тактически самолети, а безпилотни летателни апарати продължиха да нанасят удари по руската инфраструктура и военни съоръжения, посочва Министерството на отбраната на Обединеното кралство, съобщи De Re Militari.

Въпреки това между 12 и 18 юни руската авиация измести фокуса на ударите си с крилати ракети към украинските въздушни бази, което почти сигурно се дължи на продължаващия успех на украинските атаки с дронове, но също така подчертава руските опасения относно бъдещото използване на F-16.

Поредица от украински удари по обекти в Крим доведоха до унищожаване на критични елементи на руските ракетни системи С-300 и С-400. Тези успехи подчертават трудностите, пред които е изправена Русия при защитата на активите си в Крим, въпреки значителните си икономически разходи за противовъздушна отбрана. Макар че вероятно Русия ще успее бързо да замени тези системи, продължаващото изтощаване вероятно ще принуди Москва да привлече оборудване от други области, както е правила в миналото, ако иска да поддържа плътността на въздушното покритие.

Русия може да бъде принудена да приеме намаляване на бойния капацитет, което ще изложи силите ѝ в Крим на повишен риск.

По-нататъшни успешни украински атаки срещу руски летища, като Моздок, Ахтубинск и съвсем наскоро Морозовск, много вероятно ще принудят Русия да продължи политиката си на разпръскване на самолетните бази по-далеч от фронтовата линия. Това почти сигурно ще доведе до повишена умора на пилотите и обслужващия персонал, тъй като времето за полети се увеличава. Загубата на изтребител-бомбардировач Су-34 край Северна Осетия на 12 юни може да е свързана с това.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 53 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: