Отидете към основна версия

8 Юли, 2024 01:02, обновена 8 Юли, 2024 01:02 12 983 236

Голяма изненада! Крайната десница губи втория тур на парламентарните избори във Франция, коалицията на Макрон е втора

  • франция-
  • еманюел макрон-
  • жордан бардела-
  • марин льо пен

Откритият въпрос сега е дали ще бъде постигнат компромис за съставянето на следващото правителство

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Крайната десница във Франция губи втория тур на предсрочните парламентарни избори във Франция, сочат първи резултати, представени в местни медии. Нито една политическа сила няма да има абсолютно мнозинство в следващия парламент, пише БТА.

Победата изглежда е за лявата коалиция от “Нов народен фронт”, коалицията около президента Еманюел Макрон излиза втора с малка разлика пред крайнодесния “Национален сбор”, който този път останал на трето място, след като поведе в първия тур и в началото на юни спечели изборите за евродепутати във Франция.

Според водещи политически наблюдатели, представени в местни медии, откритите въпроси сега са дали ще бъде постигнат компромис за съставянето на следващото правителство, дали изходът от изборите няма да доведе до насилие, дали доверието в президента Еманюел Макрон не е спаднало дотолкова, че да подкопае усилията му в оставащите три години до края на неговия мандат. Повечето наблюдатели определят днешния резултат като голяма изненада.

Лидерът на френската радикална левица, чиято коалиция излиза начело на парламентарните избори във Франция, заяви, че министър-председателят Габриел Атал "трябва да си ходи" и съюзът на левицата "да управлява", предадоха световните агенции.

По думите на Жан-Люк Меланшон резултатът от днешния вот, който според екзитполовете печели изненадващо левият "Нов народен фронт", е "огромно облекчение за мнозинството хора в нашата страна".

Меланшон призова президента Еманюел Макрон да даде мандат на левицата да състави правителство. Неговата крайнолява партия "Непокорна Франция" е водещата сила в лявата коалиция.

"Волята на народа трябва да бъде уважена. Никакви договорки няма да са приемливи. Поражението на президента и неговата коалиция се потвърди ясно. Президентът трябва да приеме своето поражение", заяви крайнолевият лидер. "Министър-председателят трябва да си ходи. Президентът трябва да покани "Нов народен фронт" да управлява", добави Меланшон.

Премиерът Габриел Атал е от досегашното президентско мнозинство в Националното събрание, долната камара на парламента.

"Нов народен фронт" ще има между 172 и 215 депутати в новия състав на парламента. Коалицията "Заедно", съставена около макронистката партия "Ренесанс", е на второ място с между 150 и 180 народни представители, а на трето място се нарежда крайнодесният "Национален сбор" с между 115 и 155 депутати.

Социологическите проучвания преди вота показваха победа за "Национален сбор", който спечели първия тур преди седмица.

Председателят на френската крайна десница “Национален сбор” Жордан Бардела призна тази вечер загубата на втория тур на предсрочните парламентарни избори в страната.

Бардела, който очакваше да спечели абсолютно мнозинство в Националното събрание и да стане премиер, посочи в обръщение към французите, че не търси властта на всяка цена. По неговите думи милиони френски граждани днес остават разочаровани, а президентът Еманюел Макрон насочва страната към несигурност.

Според Бардела резултатът днес се дължи на дезинформация и създаване на пречки за свободен избор. По неговите думи днес крайнодесните бележат най-сериозния пробив в своята история.

Бардела упрекна президента Макрон и премиера Габриел Атал, че “хвърлят Франция в обятията на крайната левица”. Президентът е изолиран, каза Бардела и обеща неговата партия да не прави политически компромиси.

Лидерката на френската крайна десница Марин Льо Пен заяви, че вижда в резултата от днешните избори семената на утрешната победа. "Нашата победа само беше отложена", заяви тя в ефира на телевизия Те Еф 1.

Първите екзитполове от вота показват, че нейният "Национален сбор" остава на трето място след лявата коалиция "Нов народен фронт" и центристкия лагер на президента Макрон, въпреки че крайната десница водеше до последно в социологичексите проучвания.

"Приливната вълна се надига. Тя не бе достатъчно висока този път, но продължава да се покачва. И следователно нашата победа само беше отложена", каза тя. "Имам прекалено много опит, за да бъда разочарована заради резултат, в който удвояваме броя на нашите депутати", добави Льо Пен.

Според Льо Пен формацията, на която тя е председателка на парламентарната група и неформална лидерка, е загубила само заради изборната тактика, приложена от макронистите и левицата. В редица избирателни райони кандидати на коалицията на Макрон "Заедно" се отказаха от участие във втория тур в полза на кандидатите на "Нов народен фронт", а в други леви кандидати се отказаха в полза на президентския лагер, за да могат да бъдат победени кандидатите на "Национален сбор". Такава изборна тактика беше приложена в над 200 едномандатни избирателни района.

Френският президент Еманюел Макрон анализира изборните резултати и ще изчака да види пълната картина в парламента, преди да вземе следващите необходими решения, съобщи Елисейският дворец.

"Президентът, като гарант на нашите институции, ще уважи избора на френския народ", се казва в съобщението, цитирано от световните агенции.

Коалицията от леви партии "Нов народен фронт" печели най-много места на втория тур на парламентарните избори, показват екзитполове на водещите социологически агенции. Така левицата е напът да постигне неочаквана победа над крайнодесния "Национален сбор", но не и да получи абсолютно мнозинство в парламента.

Преди минути френският премиер Габриел Атал съобщи, че утре ще подаде оставка, след като неговата политическа сила остана втора на заключителния тур от предсрочните парламентарни избори в страната.

Атал уточни, че ще остане на поста, докогато е необходимо. В следващите дни се очаква да започнат преговорите за съставянето на новото френско правителство.

Обръщаме нова страница тази вечер. Избегнахме опасността крайнолевите или крайнодесните да получат абсолютно мнозинство в парламента, каза Атал. По неговите думи резултатите от изборите са победа за Европа.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 102 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: