11 Юли, 2024 12:48 1 093 9

Финансова несигурност под Айфеловата кула! Централната банка се надява политиците да се разберат до есента

  • франция-
  • габриел атал-
  • еманюел макрон-
  • марин льо пен-
  • жордан бардела

Парламентарните избори миналата неделя хвърлиха Франция в неизследвани води, като се появиха три различни политически блока и без очевиден път за съставяне на правителство

Финансова несигурност под Айфеловата кула! Централната банка се надява политиците да се разберат до есента - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ръководителят на централната банка на Франция Франсоа Вилерой дьо Гало заяви в четвъртък, че се надява политическата задънена улица в страната да бъде разрешена до септември, когато парламентът на втората по големина икономика в еврозоната трябва да гласува бюджета на страната.

Парламентарните избори миналата неделя хвърлиха Франция в неизследвани води, като се появиха три различни политически блока и без очевиден път за съставяне на правителство.

Новият народен фронт (NFP), набързо сформиран алианс на твърдолявата партия "Непокорена Франция" и Социалистическата, Зелената и Комунистическата партия, неочаквано спечели най-много места на гласуването в неделя, но не и пълно мнозинство.

"Бюджетът трябва да се приеме в края на септември. Надявам се, че между тогава и сега можем да премахнем елемента на несигурност и че ще имаме повече политическа яснота, но това очевидно не е в моята област", ​​каза Вилерой пред радио мрежата France Info.

Вилерой, който е и член на Европейската централна банка, добави, че е жизненоважно за френското правителство да намали дефицита на страната.

Френското правителство очаква да намали бюджетния си дефицит в публичния сектор от 5,1% от икономическото производство през 2024 г. на 4,1% през 2025 г., с цел да намали фискалния дефицит, за да достигне тавана на Европейския съюз от 3% до 2027 г.

В сряда централната банка на Франция заяви, че икономиката трябва да нарасне с 0,1% през второто тримесечие - в горния край на предварително прогнозирания диапазон.

Вилерой каза, че въпреки че има положителни аспекти на цялостната икономическа ситуация, перспективите остават несигурни.

"Мисля, че ако трябва да дадем резюме на цялостната картина на френската икономика днес, тя се съпротивлява добре, но остава крехка", каза той.

Френският президент Еманюел Макрон каза в сряда, че ще изчака политическите партии в страната да изградят "републиканско" мнозинство в Националното събрание, преди да може да вземе решение за нов министър-председател, след като никоя партия не спечели мнозинство на законодателните избори в неделя .

Коментарът на Макрон дойде в писмо, публикувано от няколко френски медии, тъй като политическите лидери на различни партии се опитваха да представят себе си като единственото решение на текущия политически смут след неубедителните резултати.

"Никой не е спечелил", казва Макрон в писмото. "Нито една политическа сила не е получила достатъчно мнозинство сама по себе си и всички блокове или коалиции, които излизат от тези избори, са в малцинство", каза той.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Неразбиращ

    7 0 Отговор
    Ако може онова еврейско куче да разясни компетентно казуса.
  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 0 Отговор
    Санкции до дупка❗
  • 3 ТаУмВзе

    4 0 Отговор
    Фалирай Волно под Халифат и си свиркай!
  • 4 Тома

    2 0 Отговор
    Ами ако Саудитска Арабия продадат френските акции ко правим братко игумене.
  • 5 Мухаа ха!

    3 0 Отговор
    Абе как става тази " Уйдурма" , изобщо не схващам! Най богатите нации,с най голям процент Външен Дълг към БВП.За фаш изобщо не коментирам.Целия свят се е набълбукал до гушата със зелени тапети.Но Франция- външен дълг към март т.г- 143%,,а през 2022 г е достигал 243%?Голандеца - над 245% от БВП.Шведи,норвежци- всичко е много над 100%. А " отличниците"( като нас) в дъното на таблицата по доходи.Какво се получава,че колкото по големи борчове имаш- толкова по богато живееш! Ще ни закопаят с това евро.Запомнете го! Сега ни успиват,че уж така- онака,не сте готови.Докато не ни изненадат за късо време, буквално след ЧНГ-2026..Нищо чудно,да ни надянат по хърватската схема. Още догодина - през Януари

    Коментиран от #6

  • 6 Мухаа ха!

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Мухаа ха!":

    Само ще допълня: Франция ,по данни на тяхното ISЕE( нещо като нашата статистика) външен дълг -3,2 трилиона евро.
  • 7 цербер

    0 0 Отговор
    Франсоа Вильороа дьо Гало
  • 8 щурецъ

    1 0 Отговор
    На България евро не й трябва. Ще плащаме чужди дългове и ще ни затрият като нация,ония от Брюксел. Трябва им някой тъпак,който да им плаща дълговете и разходите.

    Коментиран от #9

  • 9 ганю

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "щурецъ":

    светнахте ли най накрая вече сте в батака
    ха зрасти
Новини по държави: