Отидете към основна версия

1 965 88

Украйна мобилизира до 30 000 души на месец, два-три пъти повече от зимата

  • украйна-
  • мобилизация

Много наборници все още завършват учебния си процес и още не са изпратени на фронта. А някои от новобранците са физически негодни за бой, отбелязват членове на украинските части.

Снимка: БГНЕС

Украйна вече мобилизира до 30 000 души на месец — два до три пъти повече, отколкото през зимата и приблизително толкова, колкото Руската федерация призовава в редиците на армията си месечно, съобщава американският вестник The New York Times, позовавайки се на източници, цитирано от Фокус.

"Украинските власти отказаха да споделят цифрите за набора, позовавайки се на факта, че тази информация е поверителна. Трима военни експерти, запознати с тези цифри, казаха, че от май, когато влезе в сила новият закон за мобилизацията, Киев мобилизира до 30 000 души на месец“, пише изданието.

Това е два до три пъти повече, отколкото през последните зимни месеци и приблизително толкова, колкото руската армия призовава месечно.

Според източници, пожелали анонимност, мобилизацията все още не е довела до значително увеличаване на украинските сили на бойното поле.

Много наборници все още завършват учебния си процес и още не са изпратени на фронта. А някои от новобранците са физически негодни за бой, отбелязват членове на украинските части.

Все пак няколко бригади, разположени на бойното поле, докладват за увеличение на броя на новобранците, които са ги попълнили през последните седмици. Надеждите им са, че притокът на войници ще помогне на Украйна да стабилизира своите фронтови линии през лятото.

Назар Войтенков, пресаташе на 33-та механизирана бригада, заяви миналия петък, че неговото подразделение е "получило повече попълнения този месец“, отколкото в началото на годината.

Лейтенант Сергей Скибчик, пресаташе на 65-а бригада, която се бие в Южна Украйна, добави: "Ситуацията донякъде се подобрява в сравнение с края на 2023 година, когато имаше остър недостиг на хора“.

Франц-Стефан Гади, австрийски военен анализатор, който наскоро се завърна от теренни проучвания в Украйна, твърди, че голям брой наборници ще пристигнат на бойното поле през следващите седмици. Преди това да се случи, той очаква руските войски да "направят още един голям тласък“ и да се опитат да пробият украинските линии.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 38 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: