Отидете към основна версия

2 309 1

Сирия е най-опасното място в света за деца

  • сирия-
  • деца-
  • бежанци

Около 2 млн. деца се нуждаят от някаква форма на подкрепа или психотерапия. Като цяло конфликтът е засегнал живота на 5,5 млн. сирийчета

Снимка: АП/БТА

Сирия се е превърнала в най-опасното място за отглеждане на деца. Това обяви арабската редакция на Би Би Си.

В продължаващата вече трета година трета гражданска война в страната е засегнала съдбите на над 5 млн. деца, се посочва в доклад на УНИЦЕФ.

Хиляди деца са загубили живота си, крайниците и въобще най-вече детството си. Децата са лишени от класните стаи, учители, братя, сестри, приятели, домове и стабилност, се посочва в документа от УНИЦЕФ.

Смята се, че около 2 млн. деца се нуждаят от някаква форма на подкрепа или психотерапия. Като цяло конфликтът е засегнал живота на 5,5 млн. сирийчета. Част от тях все още се изложени на ужаса на гражданската война в Сирия, а други страдат от живота на бежанци в чужбина. Всички те от месеци не ходят на училище, а част от тях са „забравили“ как изглежда класната стая. Близо 425 000 сирийчета под 5 години живеят като бежанци. Други 323000 деца под 5 години от месеци се намират в лагери в Сирия, които са под обсада и липсата на хуманитарните доставки.

Само за последната минала година броят на децата, пострадали от конфликта, се е увеличил два пъти и половина.

В доклада се посочва, че много от децата са били принудени да ходят на работа, или са били наети, за да се бият или да носят оръжие и муниции на въоръжените милиции.

Директорът на УНИЦЕФ Антъни Лейк призова да се сложи край на конфликта, за да могат децата да се върнат по домовете си и бавно да започнат да градят отново живота си.

В края на миналия ноември Върховният представител на ООН за бежанците Антонио Гутереш заяви, че Сирия е изправена пред заплахата на „изгубеното поколение“ на деца, които не помнят нищо друго освен насилие, сражения и лишения.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания