Отидете към основна версия

2 014 54

Руските атаки може да имат опустошителни последици през зимата в Украйна

  • sir-
  • война-
  • оон-
  • зима-
  • украйна-
  • русия-
  • електричество-
  • ток

Докладът на ООН предупреждава, че последиците от атаките ще станат още по-тежки през зимата, когато температурите паднат

Снимка: БГНЕС/ EPA

Продължаващите широкомащабни атаки на руските въоръжени сили, насочени към електрическата инфраструктура на Украйна от март насам, нанесоха огромни щети и трудности на цивилното население на страната с потенциално опустошителни последици през зимата.

Това е тревогата, съдържаща се в доклад, публикуван днес от Мисията на ООН за наблюдение на човешките права, предаде SIR (Servizio Informazione Religiosa). Докладът описва широкообхватното въздействие, което тези атаки имат и ще имат върху населението, особено през зимните месеци.

Между 22 март и 31 август 2024 г. руските въоръжени сили са предприели 9 вълни от координирани атаки срещу електрическа инфраструктура в Украйна, удряйки съоръжения в 20 от 24-те региона на Украйна, включително Киев. Основните структури за производство на електроенергия, като топлоелектрически, водноелектрически и слънчеви електроцентрали, бяха "сериозно" повредени. Бяха унищожени около 9 гигавата капацитет за производство на електроенергия, което се равнява на половината от нуждите на Украйна през зимните месеци.

Руските атаки компрометират и водоснабдяването, канализационните системи, отоплението с топла вода, общественото здраве, образованието и икономиката. Милиони цивилни са засегнати. Още това лято атаките предизвикаха периодични прекъсвания на електрозахранването в цялата страна, като някои градове изпитваха прекъсвания за 12 часа или повече на ден по време на горещата вълна. Докладът на ООН предупреждава, че ефектите от атаките ще станат още по-тежки през зимата, когато температурите паднат. Експертите прогнозират прекъсвания на тока през зимата между 4 и 18 часа на ден, което ще се отрази на живота на най-малко 70% от населението, живеещо в градските райони.

Освен това, поради войната, близо милион деца разчитат на онлайн образование, а прекъсванията на електрозахранването сериозно възпрепятстват достъпа на децата до онлайн уроци, изолирайки ги още повече от техните връстници и учители и влошавайки психологическото въздействие на войната. ООН отново призовава Руската федерация „незабавно да спре всички атаки срещу енергийната инфраструктура на Украйна“ и международната общност да даде приоритет на ремонта и възстановяването на нейните енергийни системи.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 26 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: