Отидете към основна версия

2 274 94

Планът на Зеленски за победа разочарова Вашингтон: Липсва ясна стратегия, смятат американски служители

  • украйна-
  • володимир зеленски-
  • вашингтон-
  • стратегия-
  • разочарова

Американски и европейски лидери се съмняват в ефективността на украинската стратегия, докато Киев настоява за повече оръжия и премахване на ограниченията върху ракетите с голям обсег.

Снимка: БГНЕС

Администрацията на Байдън е загрижена, че планът на украинския лидер Володимир Зеленски за спечелване на войната срещу Русия липсва всеобхватна стратегия и се свежда основно до преопаковано искане за повече оръжия и премахване на ограниченията върху ракетите с голям обсег. Това заявиха американски служители, цитирани от The Wall Street Journal, цитирано от News.bg.

Зеленски от месеци представя плана си като рамка за победа над Русия и се очаква да го разясни пред президента Байдън в четвъртък по време на среща в Белия дом, където администрацията на Байдън за първи път ще има възможност да го чуе в цялост.

Въпреки това, високопоставени американски и европейски служители, запознати с общите насоки на плана, смятат, че той не предлага ясен път към победата на Украйна, особено след като руските сили продължават с бавни, но стабилни успехи на бойното поле.

"Не съм впечатлен, няма много нови неща", споделя един от висшите служители.

Планираното посещение на Зеленски във Вашингтон съвпада с нарастващи обвинения от някои републиканци, че украинските политици се намесват във вътрешната политика на САЩ. Зеленски беше атакуван за критиките си към републиканския кандидат за вицепрезидент Джей Ди Ванс, а републиканският председател на Камарата на представителите Майк Джонсън дори призова за отстраняването на украинския посланик в САЩ.

Докато САЩ и Украйна се надяваха да бъдат обединени по пътя напред, те се оказват в критичен момент от войната, без обща визия. Разногласията между Киев и Вашингтон се задълбочават на фона на напрежението около премахването на ограниченията за използването на ракети с голям обсег на руска територия.

Ключова част от плана на Зеленски изисква САЩ да позволят на Украйна да използва предоставените оръжия според нейните нужди, заяви финландският президент Александър Стуб. Без това правомощие, предложенията на Украйна биха били "по-малко уместни", тъй като Киев ще се затрудни да отговори на руските атаки.

Държавният секретар Антъни Блинкен изрази увереност на заседание на Съвета за сигурност на ООН, че Украйна може да спечели войната. Въпреки това, Байдън продължава да отказва да премахне ограниченията върху ракетите с голям обсег, като се опасява, че ударите по руска територия могат да предизвикат ескалация от страна на Владимир Путин.

Европейски лидери като датския премиер Мете Фредериксен и полския външен министър Радослав Сикорски обаче настояват за премахването на ограниченията и предоставяне на Украйна на по-голяма свобода при използването на тези оръжия.

Германският канцлер Олаф Шолц, от своя страна, застана на страната на Байдън, като подчерта, че Германия няма да подкрепи обстрела на руска територия. Според Шолц, подобни действия биха били несъвместими с неговите убеждения.

По време на речта си в ООН Зеленски предупреди за предстоящи руски атаки срещу украинската енергийна инфраструктура, но не навлезе в подробности относно мирния план или военните искания.

Докато публично Зеленски настоява за пълна подкрепа от Запада, американските и европейски служители остават скептични относно ефективността на неговия план. Те посочват, че най-ясно дефинираният му аспект е свързан с оръжейните доставки, докато политическите и икономическите реформи остават с по-малко конкретика.

Притесненията относно плана на Зеленски идват в критичен момент, когато войната в Украйна изглежда се обръща в полза на Русия. Напредването на руските сили в източна Украйна затруднява стратегическите позиции на Киев, докато Западът все още се колебае относно предоставянето на по-мощни оръжия.

Байдън, в своята реч в ООН, призова Запада да продължи подкрепата за Украйна, като подчерта, че САЩ няма да се откажат, докато не бъде постигнат "справедлив и траен мир".

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 24 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: