Отидете към основна версия

1 142 19

Русия върна девет украински деца с посредничеството на Катар

  • украйна-
  • деца-
  • посредничество-
  • катар-
  • русия

Комисарят по правата на детето съобщи, че Катар и Международният комитет на Червения кръст са играли ключова роля в процеса

Снимка: БГНЕС

Русия, с посредничеството на Катар, предаде девет деца на техни роднини от Украйна, съобщи "БиБиСи", цитирано от News.bg.

Комисарят по правата на детето Мария Лвова-Белова заяви, че в групата е имало осем момчета на възраст от 12 до 17 години и едно момиче на 17 години. Много от децата останаха в Русия при своите баби и дядовци.

На обмена присъства посланикът на Катар Ахмед бин Насър бин Джасим Ал Тани.

"Представители на страната участват в преговорите с украинската страна, придружават деца и роднини, поемат транспортни и други разходи. В работата участват и Международният комитет на Червения кръст, регионалните детски омбудсмани, както и представители на съответните ведомства и правоприлагащи органи", каза Лвова-Белова.

Тя отбеляза, че Катар, в чието посолство се състоя срещата, оказва значителна помощ в процеса на обединение на децата със семействата им.

До този момент, 80 деца от 62 семейства са се събрали с роднини в Украйна и трети страни, а 13 деца от осем семейства са се върнали в Русия.

В сряда Украйна, с посредничеството на Катар, предаде четири деца на Русия.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: