Отидете към основна версия

1 477 29

В тежка криза! Войната в Близкия изток поставя солидни въпроси за оцеляването на "Хизбула"

  • хизбула-
  • ливан-
  • иран-
  • израел-
  • хасан насрала-
  • бенямин нетаняху

"Хизбула" изпитва масивен стратегически вакуум, който ще бъде трудно да се запълни в близко бъдеще, това не само отслабва ефективността на групировката, но и руши морала и стратегическата й визия

Снимка: Shutterstock

"Хизбула" преминава през най-трудния период от създаването на ливанската шиитска организация през 1982 г., пише в коментарна статия за в. "Аш Шарк ал Аусат" ливанският политически журналист и телевизионен водещ Надим Кутейш, който в момента е генерален мениджър на телевизия "Скай Нюз Арабия" (Sky News Arabia), пише БТА.

По думите му за по-малко от година ръководната структура, военните способности и оперативната ефективност на групировката са изпаднали в дълбока криза, която повдига сериозни въпроси за бъдещето ѝ в Ливан и региона.

На първо място, инфилтрирането в комуникационните мрежи на "Хизбула" е тежък удар за тази ключова за организацията система, без която никоя бойна сила не би могла да води конфликт, посочва авторът. Израел успя да си осигури достъп до мобилните телефони на движението и да ликвидира голяма част от военните му лидери. След убийството на висшия командир Фуад Шукр стана ясно, че израелските служби са проникнали дори в частната наземна комуникационна мрежа на "Хизбула" - същата, за която групировката проведе "мини война", за да я запази през 2008 г.

Най-решителният удар беше, когато Израел подмами "Хизбула" към сделка за закупуване на хиляди минирани пейджъри, повечето от които се взривиха в ръцете на ползващите ги в рамките на по-малко от 30 минути, като тежко раниха голям брой агенти и официални членове, отбелязва Кутейш. Този пробив позволи да се установи местоположението на важни фигури като командира на елитните сили "Ар Радуан" Ибрахим Акил, който беше ранен при операцията. Той е бил идентифициран, след като Израел е достъпил охранителните камери на болницата, където е лекуван, а след изписването му е проследен до южно предградие на Бейрут, където проведе последната си среща 24 часа по-късно.

Според Кутейш мащабът на срива на защитените комуникации на "Хизбула" е неимоверен. Дори без да се отчитат нараняванията и загубата на хора, този срив я поставя в невъзможност да води директен конфликт с Израел. Бомбардирайки мястото на срещата на Акил, Израел е показал, че групировката е в състояние на хаос и че е загубила оперативната си ефективност и способностите си за управление и контрол.

На второ място, разрушаването на комуникациите на "Хизбула" е позволило на Израел да проведе унищожителни превантивни удари по военната инфраструктура на движението, включително оръжейни складове, ракетни установки, укрепени позиции и фабрики за сглобяване на дронове и ракети. Най-забележителната атака е атаката от 25 август, когато около сто израелски изтребителя унищожиха хиляди ракетни установки на "Хизбула", които щяха да бъдат използвани за атаки срещу северната и централната част на Израел в отговор на ликвидирането на Фуад Шукр, изтъква журналистът. Според него, макар да изстреля ракети в покрайнините на Хайфа, "Хизбула" напълно е загубила инициативата, а Израел е увеличил залозите до напълно ново ниво.

Третият най-болезнен удар е систематичното ликвидиране от страна на Израел на лидери и важни кадри на "Хизбула". Израелската армия публикува изображение на ръководната структура на групировката, според което тя е загубила около 70 процента (6 от 9) от военните си командири. Убити са и стотици оперативни работници, които отговарят за важни дейности, каквито са атаките с дронове, кибервойната, специалната координация, ръководството на бойните действия на терен.

Надим Кутейш смята, че "Хизбула" изпитва масивен стратегически вакуум, който ще бъде трудно да се запълни в близко бъдеще. Това не само отслабва ефективността на групировката, но и руши морала и стратегическата ѝ визия.

В резултат "Хизбула" се намира в най-лошата ситуация от създаването си досега. Комуникационните ѝ мрежи са компрометирани, военната ѝ инфраструктура е разрушена, а наред с това губи лидери и кадри. Ударите, които понесе през последните седмици са по-тежки от всички удари през последните няколко десетилетия, заключава Кутейш. По думите му това повдига въпроса са бъдещето ѝ, ролята ѝ в Ливан и позицията ѝ сред съюзниците и враговете ѝ в Близкия изток.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 23 гласа.

Свързани новини