Отидете към основна версия

2 193 119

Олександър Сирски обяви днес, че е наредил укрепване на отбраната в Донецка област

  • украйна-
  • олександър сирски-
  • донецка област-
  • укрепване на отбраната

Генерал-полковник Олександър Сирски подчертава важността на защитата на украинските позиции

Снимкa: БГНЕС

Главнокомандващият на украинските въоръжени сили генерал-полковник Олександър Сирски обяви днес, че е наредил укрепване на отбраната в Донецка област, след като украинските сили потвърдиха изтеглянето си от град Угледар, предаде Ройтерс, цитирано от БТА.

Президентът Володимир Зеленски призна загубата на Угледар, подчертавайки, че основен приоритет е бил безопасността на войските. "Важният въпрос е извеждането на войските и запазването на човешкия живот," заяви Зеленски.

Назначеният от Русия губернатор на Донецка област, Денис Пушилин, също подчерта, че и двете страни осъзнават стратегическото значение на града, добавяйки, че усилията за възстановяването му ще отнемат време.

Руските войски продължават да печелят територия в Източна Украйна, въпреки неочакваното настъпление на Киев в руската Курска област на 6 август, което Киев се надяваше, че ще забави руското настъпление, отбелязва Ройтерс.

Сирски съобщи в социалните мрежи, че е на "един от най-горещите фронтови сектори" с 25-а отделна въздушно-десантна бригада "Сечеслав". Той не уточни местоположението, но бригадата обикновено оперира около Покровск, в района на засилени руски атаки.

"Докато бях с бригадата, взех редица решения за укрепване на стабилността и ефективността на нашата отбрана," заяви Сирски.

Повече от две години и половина след началото на пълномащабната война украинските войски остават в отбранителна позиция. Вчера украинските военни обявиха, че изтеглят войските си от Угледар — важен бастион, устоявал на интензивните руски атаки през последните две години след началото на конфликта през 2022 г.

В заявлението на Оперативно командване "Изток" се посочва, че изтеглянето от Угледар е направено, за да се избегне обкръжаването на украинските войници от руските сили и да се "запазят личният състав и военното оборудване". Русия не за първи път прибягва до подобна тактика за осигуряване на контрол върху украински територии.

"Животът на войниците трябва да бъде спасен, защото те са наши хора, те са граждани на Украйна," подчерта Зеленски по време на посещението в Киев на новия генерален секретар на НАТО Марк Рюте. "Затова е много правилно те да могат да се оттеглят и да се спасят," добави той.

Силите на Москва в момента контролират малко над 20% от територията на Украйна, а руският президент Владимир Путин посочи, че основната цел на Москва остава завземането на Донецка и Луганска област.

Руските войски продължават настъплението си на запад в ключови точки по около 150-километровата фронтова линия в Донецка област, като основна цел остава Покровск — основен логистичен център на украинските сили.

В сводката за бойната обстановка, публикувана по-късно вчера, Генералният щаб на украинските въоръжени сили съобщи, че най-ожесточените боеве продължават да се водят около Покровск. Според информацията, руските сили са извършили 28 атаки срещу украинските позиции в това направление и още 23 атаки срещу близкото село Кураков.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 20 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: