Тема: Украйна

4 Октомври, 2024 09:46 1 896 108

Олександър Сирски обяви днес, че е наредил укрепване на отбраната в Донецка област

  • украйна-
  • олександър сирски-
  • донецка област-
  • укрепване на отбраната

Генерал-полковник Олександър Сирски подчертава важността на защитата на украинските позиции

Олександър Сирски обяви днес, че е наредил укрепване на отбраната в Донецка област - 1
Снимкa: БГНЕС

Главнокомандващият на украинските въоръжени сили генерал-полковник Олександър Сирски обяви днес, че е наредил укрепване на отбраната в Донецка област, след като украинските сили потвърдиха изтеглянето си от град Угледар, предаде Ройтерс, цитирано от БТА.

Президентът Володимир Зеленски призна загубата на Угледар, подчертавайки, че основен приоритет е бил безопасността на войските. "Важният въпрос е извеждането на войските и запазването на човешкия живот," заяви Зеленски.

Назначеният от Русия губернатор на Донецка област, Денис Пушилин, също подчерта, че и двете страни осъзнават стратегическото значение на града, добавяйки, че усилията за възстановяването му ще отнемат време.

Руските войски продължават да печелят територия в Източна Украйна, въпреки неочакваното настъпление на Киев в руската Курска област на 6 август, което Киев се надяваше, че ще забави руското настъпление, отбелязва Ройтерс.

Сирски съобщи в социалните мрежи, че е на "един от най-горещите фронтови сектори" с 25-а отделна въздушно-десантна бригада "Сечеслав". Той не уточни местоположението, но бригадата обикновено оперира около Покровск, в района на засилени руски атаки.

"Докато бях с бригадата, взех редица решения за укрепване на стабилността и ефективността на нашата отбрана," заяви Сирски.

Повече от две години и половина след началото на пълномащабната война украинските войски остават в отбранителна позиция. Вчера украинските военни обявиха, че изтеглят войските си от Угледар — важен бастион, устоявал на интензивните руски атаки през последните две години след началото на конфликта през 2022 г.

В заявлението на Оперативно командване "Изток" се посочва, че изтеглянето от Угледар е направено, за да се избегне обкръжаването на украинските войници от руските сили и да се "запазят личният състав и военното оборудване". Русия не за първи път прибягва до подобна тактика за осигуряване на контрол върху украински територии.

"Животът на войниците трябва да бъде спасен, защото те са наши хора, те са граждани на Украйна," подчерта Зеленски по време на посещението в Киев на новия генерален секретар на НАТО Марк Рюте. "Затова е много правилно те да могат да се оттеглят и да се спасят," добави той.

Силите на Москва в момента контролират малко над 20% от територията на Украйна, а руският президент Владимир Путин посочи, че основната цел на Москва остава завземането на Донецка и Луганска област.

Руските войски продължават настъплението си на запад в ключови точки по около 150-километровата фронтова линия в Донецка област, като основна цел остава Покровск — основен логистичен център на украинските сили.

В сводката за бойната обстановка, публикувана по-късно вчера, Генералният щаб на украинските въоръжени сили съобщи, че най-ожесточените боеве продължават да се водят около Покровск. Според информацията, руските сили са извършили 28 атаки срещу украинските позиции в това направление и още 23 атаки срещу близкото село Кураков.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    10 79 Отговор
    украинците са герои

    Коментиран от #11, #16, #40, #68, #72, #75, #105

  • 2 Българин

    9 73 Отговор
    братушките 3 година се мъчат в Донбас

    Коментиран от #39, #43, #106

  • 3 Пич

    68 5 Отговор
    А аз наредих на слънцето да изгрява от запад !!! Само ни остава да изчакаме и да видим , дали двете нареждания ще се получат !!!
  • 4 Българин

    7 49 Отговор
    чий е Курск???

    Коментиран от #12, #17, #69, #107

  • 5 Последния Софиянец

    57 5 Отговор
    Известната бригада Вълците на Да Винчи е пленена в Угледар.

    Коментиран от #95

  • 6 Русофил Москва е 3ти Рим и 4 няма да има

    40 2 Отговор
    Маааааааааааалко е укъснял...
  • 7 Българин

    8 61 Отговор
    Русия се оказа много нефелна империйка

    Коментиран от #8, #19, #22, #41

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Българин

    0 24 Отговор
    "Днес ние, люлинските социалисти ставаме свидетели на поредния опит за саботаж на нашата партия. Категорично отхвърляме твърденията, посочени в така нареченото отворено писмо от "група социалисти от Люлин", което е тиражирано в социалните мрежи и някои медии.
  • 10 Русофил Москва е 3ти Рим и 4 няма да има

    38 0 Отговор
    Край Угледар е намерено минно поле с неактиаирани мини, а вътре бележки -" Русские - простите"
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Русофил Москва е 3ти Рим и 4 няма да има

    46 3 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Чийто е Крим, Мариупол,Артёмовск, Угледар, Донецк( Сталино), Луганск( Ворошиловград)
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Киро П@рапета

    52 1 Отговор
    Западни корпорации крадат земя в Украйна, заяви бившият ирландски евродепутат Мик Уолъс в социалната мрежа X.

    „Западните корпорации крадат нейните земи и не им пука за украинците от работническата класа, които умират в прокси войната между Америка и НАТО, която обещава само унищожение за Украйна“, пише политикът.

    Уолъс също смята, че Европейският съюз и САЩ колонизират Украйна.

    Медиите писаха, че инвестиционната компания BlackRock със седалище в Ню Йорк ще координира усилията за набиране на средства за възстановяването на Украйна. Беше отбелязано, че украинското правителство щедро плаща на тази фирма за консултации по пътната карта за възстановяване.

    Коментиран от #27, #29

  • 15 РАЗБРАХ

    45 1 Отговор
    НАРЕДИЛ Е
    АБЕ НА КОГО Е НАРЕДИЛ
    ЩОТО МИ Е ЗАБАВНО
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Руски е

    45 1 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Там има обкръжени 5000 бандерчета и новобранците на руската армия тренират с тях.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Българин

    5 41 Отговор
    братушките си намериха майстора

    Коментиран от #42, #54

  • 21 амер. тенекии даже не представляват инте

    33 2 Отговор
    Предаденият на Ураввагонзавод от Украйна танк Leopard може да има чувствителни технологии, пише Military Watch Magazine.

    „Кадрите потвърждават, че най-малко един от германските бойни танкове Leopard 2A6, заловени от украинските войски, е изпратен за изследване в основното руско танкостроително предприятие „Уралвагонзавод“. За разлика от американските танкове M1A1 Abrams, които също бяха заловени преди това, танковете Leopard 2A6, изпратени в Украйна, не са произведени специално за износ, а са взети специално от резервите на Бундесвера, което означава, че тези бронирани машини имат по-голяма чувствителност технологии“, се казва в материала.

    Журналистите също така посочиха, че неуспешното използване на германски танкове в Украйна може да се отрази негативно на експортния потенциал на бронирана техника.

    Германският вестник Frankfurter Rundschau писа, че руската армия е унищожила огромно количество западна техника, прехвърлена в Украйна, включително германски танкове Leopard 2 и бойни машини на пехотата Marder. Според информацията, предоставена от изданието, за целия период на Северния военен окръг Украйна е загубила най-малко 935 танка и 6613 бойни машини. По-голямата част от оборудването е предоставено от Германия, отбелязва вестникът.

    Коментиран от #88

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Софиянец

    28 1 Отговор
    Хахахаххаха, нация от клоуни!
  • 24 ЗЕЛЕНЧУКСКИ

    39 1 Отговор
    “За това е много правилно , те да се оттеглят и спасят” ??? На бягството оттегляне ли му казвате вече?Я по добре да се оттеглите някъде около Киев, че ще трябва да местите столицата
  • 25 az #СВО

    38 1 Отговор
    Накратко:
    1. Киев похарчи три бригади в Угледар нахалост. За да изобразява картинка на "успешна" отбрана.
    2. На ред след Угледар са Кураховка, Селидово, Дзержинск/Торецк/, а после и Красноармейск/Покровск/
  • 26 Мишел

    38 1 Отговор
    Късно е чадо, отбраната падна!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Механик

    44 0 Отговор
    Не знам защо, ама нещо ми се струва, че и Покровск вече губи "стратегическо" значение.
    Обаче няма нищо, де! Нали "унизихте" Путин? То това е важното. Тва Покровск, това Киев, това са едни малки села с по 2 хамбара и по 5 бараки.
  • 29 Защо ми триете коментар 27

    41 3 Отговор

    До коментар #14 от "Киро П@рапета":

    Какво нецензурно написах? Попитах ще остане ли нещо за възстановяване от тази измислена държава? Само С. Мак- я е по -измислена от нея. Руснаците ще си вземат всичко което подариха на тези неблагодарници и което им трябва.

    Коментиран от #55

  • 30 ОЛЕЙЙЙЙ...!

    34 2 Отговор
    ЧАК ДНЕС е наредил укрепване на отбраната в Донецка област...?!?!
    Те Руснаците завзеха 29% бивша Укро-Територия и настъпват всеки ден,тоя ,,главнокомандващият" ВСУ,чак днес се усетил,че нещата са сериозни...?!?!

    Коментиран от #33, #38

  • 31 Ало

    30 1 Отговор
    НаСерски, я си заздравете отбраната около Лвов ,за да не се наложи да се “оттеглите” , т. е. избягате в Полша.

    Коментиран от #35, #46

  • 32 ТаУмВзе

    18 1 Отговор
    И тоя е със Бесни Халюцинации на писта! Хахах
  • 33 ЗЕЛЕНСКИ В ШОК!

    23 2 Отговор

    До коментар #30 от "ОЛЕЙЙЙЙ...!":

    Наистина ли Другарю Сирски,чак днес ли се усетихте,че трябва да издадете тази заповед...?!
    Ама Вие,като Руски Военен възпитаник,клел се с военна клетва за вярност към Русия,да не би и Вие да сте...Агент на Путин...?!
    Ахъъмм...!

    Коментиран от #44

  • 34 БРАВО

    21 1 Отговор
    Веднага да почват да копат за по-изгодни отбранителни позиции към полската граница.
  • 35 Очаквайте скоро!

    22 1 Отговор

    До коментар #31 от "Ало":

    И Лвов да изгуби...,,стратегическо значение"...!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Непредизвикани и пълномащабно САЩисани

    21 1 Отговор
    Руският кашик Александър изгонен от Московската военна академия станал Олександър...х0хълска му работа.
  • 38 Народа го е казал!

    14 0 Отговор

    До коментар #30 от "ОЛЕЙЙЙЙ...!":

    ,,Сетила се Мара...,да се...поб@р@...!"
  • 39 Българин

    7 4 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Не. Нато и сащ 3 години ти мъчи Русия в Украйна
  • 40 Българин

    19 1 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Герои са, героично падат за благото на сащ да си продават оръжията във войните по света.
  • 41 Българин

    25 1 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Сащ се оказа колос на глинени крка. След талибаните и изгонването им от Африка, от 3 години ги млатят и в Украйна.
  • 42 Българин

    24 1 Отговор

    До коментар #20 от "Българин":

    Краварите пак си намериха не само майстора, но и кръстника.
  • 43 Фокс

    19 1 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Даа мъчат се срщву цялото НАТО три години . Първо действат леко не като евреите !!! Там живеят 90 процента руснаци и живота им е важен !!!!!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Къде ги намират Укрите тия ...

    16 2 Отговор

    До коментар #31 от "Ало":

    ...военни пълководци,с тия...имена :
    Насирски...Умеров...!
    Да ти умре коня...
  • 47 Българин

    2 16 Отговор
    не случайно руснаците една война не са печелили сами
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 НЕБРЪСНАТИ МРЪСНИ И ТЪПИ !

    13 2 Отговор
    ТОВА Е АРМИЯТА НА СИРСКИ!
  • 50 БАНко

    12 1 Отговор
    УКРЕПВАНЕ НА ТЕРИТОРИЯТА НА РУСИЯ ??? ВСЕ ПОВЕЧЕ ОТ-КАЧЕНИ НАТООВЦЕ !!!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Град Козлодуй

    5 13 Отговор
    СЛАВА наУкрайна

    Коментиран от #61

  • 53 МНОГО ЗДРАВ И ЯК РУСНАК!

    16 4 Отговор

    До коментар #45 от "МНОГО БОЛЕН ФИЛ.РУС.ТАК":

    За три години превзета-29% бивша Укро-Територия/според самият Зеленски в негово интервю.../!
    Плюс Разкошният Крим!
    Това са фактите!
    Другото са празни приказки на пазара!

    Коментиран от #63, #86

  • 54 Коко

    6 3 Отговор

    До коментар #20 от "Българин":

    А бе , да ти прави впечатление, че сам си се радваш на написаното от теб ?
  • 55 антрашпиц

    15 2 Отговор

    До коментар #29 от "Защо ми триете коментар 27":

    Яко се цензурира тука ве пич,неразбираш ли...направо са бесни , че руснаците мачкат кат валяк всичко по пътя си.Може да напредват бавно,но пък е сигурно.

    Коментиран от #64

  • 56 нннн

    12 0 Отговор
    Че тя досега не беше ли укрепена?

    Коментиран от #62

  • 57 Харон

    3 12 Отговор
    Труп до труп ще стигнат до някъде. Но не на руски а на гагаузки, якутски и други народности "братски" на руснаците...Така печелят двойно. Обезкръвяват укрите и своите малцинства едновременно....
  • 58 Китин от Китен

    2 13 Отговор
    Е, този път с Русия наистина е свършено, поради което не се и налага Ф 16 да летят!

    Коментиран от #67

  • 59 КурДоколенко

    4 14 Отговор
    Време е ракетите от НАТО да опарят и московската клика.

    Коментиран от #108

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Забелязъл

    5 2 Отговор

    До коментар #56 от "нннн":

    Че в Курск имаше,ли гранични войски?То и в Белгород няма де.

    Коментиран от #100

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Само да кажа!

    4 11 Отговор

    До коментар #55 от "антрашпиц":

    Курска област освободиха,ли я съгласно заповедта на Путин?

    Коментиран от #76

  • 65 Тошо Сводката

    4 9 Отговор
    Як русирез в курско със системата Хаймърс.Есенна жътва на ушанки.

    Коментиран от #80

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 дедо..

    10 3 Отговор

    До коментар #58 от "Китин от Китен":

    То нема ефки вече в бандерско,един го свали зеления,другия не успя да излети и стана на скраб..а последните три нидерландски ефки с един двг..останаха изненадени след батисването им на паркинга на летището във староконстантиновь..да си чул кога е излетяла некоя бандерска ефка напоследакь..

    Коментиран от #104

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 твоите герои

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    ги разбиха тотал щета така ще е и с всички в тази страна украина
  • 76 Русофил Москва е 3ти Рим и 4 няма да има

    8 2 Отговор

    До коментар #64 от "Само да кажа!":

    Само да питам. К римския мост що е цял? Зеленски кафе в Крим пи ли? На границите от 91 г излязоха ли? Контрнаступа върви ли?
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Скарабеева

    3 9 Отговор
    В Русията не смятат Курска област за руска територия.Наричат я погранична зона.Отписали са я.А Путлер още не е изплатил по десетте хиляди рубли/115$/ на 200 000 бежанци от Курск и Белгород.Соят още в палатки.

    Коментиран от #82

  • 80 Русофил Москва е 3ти Рим и 4 няма да има

    8 1 Отговор

    До коментар #65 от "Тошо Сводката":

    На ТОШКО СВОДНИКА кой му вярва
  • 81 000

    9 2 Отговор
    с какво ще я засили - с приказки. продължаващата безмислена съпротива ще вкара в гроба още много украйнски войници. те умират за благото на шепа луди задокеанско позиционирани олигарси, чиито копнежии за контрол върху всичко на тази планета се изпариха.
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 нямаш

    1 0 Отговор

    До коментар #61 от "дедо..":

    никакво Възпитание
  • 84 Бай Иван

    3 7 Отговор
    Защо като чуя гнусната дума рашистофил се сещам за екскременти.
  • 85 123456

    7 1 Отговор
    Ма то Донецка област вече я писаха бегала , тоа не е чел новини от бая време ...
  • 86 Мишел

    7 2 Отговор

    До коментар #53 от "МНОГО ЗДРАВ И ЯК РУСНАК!":

    На тези 23% бивша ук атинска територия са 95% от природните богатства в Украйна и почти цялата най плодородна земя в света. Затова Зеленски и НатО искат да сключат мир с Русия само при възстановена в старите граници Украйна

    Коментиран от #89

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Руските

    3 6 Отговор

    До коментар #21 от "амер. тенекии даже не представляват инте":

    8000 тенекии нямат значение.
  • 89 стоян георгиев

    5 9 Отговор

    До коментар #86 от "Мишел":

    Мише русия е пълна със земя и богатства и пак си е кочина.не е проблем земята и богатствата мише а хората.виж се ти беден гладен и лъжлив а живееш в ес.за вас мизерията е диагноза независимо земята и богатствата.

    Коментиран от #101

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Дон Кохон

    3 6 Отговор
    Специалните сили на ГУР Украйна взривиха проруския шеф на "физическа охрана" в АЕЦ в Запорожка област, разположена близо до град Енергодар. Обявен е за военнопрестъпник. Колата, в която беше взривен Андрий Юрович Короткий сутринта в петък, 4 октомври 2024 г., около 07:00 часа. „Короткий беше сътрудник, участващ в организирането и извършването на военни престъпления и репресиите срещу украинци под окупация. След превземането на Запорожката атомна електроцентрала той доброволно отиде да сътрудничи на руските нашественици, даде им списъци на служителите на станцията с техните лични данни. Участвал е в репресиите срещу персонала на АЕЦ, във военни престъпления срещу цивилни във временно окупирания Енергодарул. Като член на партията на Путин „Единна Русия“ оглавяваше така наречения Съвет на депутатите на Енергодар“, съобщава Главното разузнавателно управление (ГУР) на Министерството на отбраната в Киев в официалния си канал в Telegram.
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 истинските факти

    9 3 Отговор
    Те все укрепват, укрепват и за една година са с 2000 кв.км по-малко територия! Защото Червената армия мачка като валяк!

    Коментиран от #98

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Виж сега

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Няма пленени всичко е избито!
  • 96 факуса

    5 1 Отговор
    ама верно ли умират укри,ти да видиш,до сега само руснаци умираха,вдигай белите гащи наркос,щот още много има за умиране,а натю- сащ нема да мре за вас
  • 97 Бай Дън

    7 1 Отговор
    Важният въпрос е извеждането на войските и запазването на човешкия живот," заяви Зеленски. Абе защо воювате като е важен въпрос, пращате ги на смърт но когато загубите обръщате палачинката!

    Коментиран от #99

  • 98 стоян георгиев

    2 6 Отговор

    До коментар #93 от "истинските факти":

    2000 кв .км е половин български окръг.голямо мачкане няма и дума...хахаха мачкане на руски мъже .вчера има нови цени на мъжкото месо в русия,щото няма желаещи даже и за по двадесет хиляди долара на ръка и две хиляди на месец.вдигнаха от вчера на 30000 при подписване на договор и на 4000 на месец само и само бедния руснак да става на кайма.и всичко това за половин български окръг...само си направи сметка русия каква територия има и за какво умират руските мъже и се източва националното богатство на страната.
  • 99 Прав си.

    1 3 Отговор

    До коментар #97 от "Бай Дън":

    Руснаците не ги пращат на смърт.ВСУ изстреляха 700 000 с билет за Кобзон.
  • 100 нннн

    1 2 Отговор

    До коментар #62 от "Забелязъл":

    Нямаха даже гранични войски. Руснаците от самото начало лекомислено подходиха. Имат паркетни генерали за бесене. Все пак Донбас е друго нещо...

    Коментиран от #102

  • 101 Непредизвикани и пълномащабно САЩисани

    4 0 Отговор

    До коментар #89 от "стоян георгиев":

    Първо виж си своята кочина, ве йовчо...руснаците изградиха Мариупол наново, докато наш"те евроатлантици за 5 години не могат да подредят паветата на един площад.

    Коментиран от #103

  • 102 артишок

    3 0 Отговор

    До коментар #100 от "нннн":

    я ми кажи тук в бг. по колко войничета се падат на наш генерал? Само за две фрегати имаме двама адмирала и една контра.
  • 103 стоян георгиев

    0 3 Отговор

    До коментар #101 от "Непредизвикани и пълномащабно САЩисани":

    Гледам я.у нас е супер.пари бол работа бол .морета балкани бол,храна каквато искаш бол...дрехи обувки апартаменти коли...колкото щеш курорти също,а в русия само кал и мръсотия.изградили мариопул...хаххаа...айде иди на екскурзия като са го изградили бе мър..а лъжлива.
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Да ама посмъртно,

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    заровени в общи могили често или дори разпръснати по безкрайните фронтови полета.А хероите мноу бързо бегат къде Киев или както в Угледар от бригада 350 калпака останали само 30 и те се спасили в плен,като подробност е че са морски пехотинци,а руските десантчици ги бяха натръшкали като копърка в консервна кутия.
  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Ами руски си е,а

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    ваще ора ги намъртвят ежедневно и в скоро време ще се възстанови границата ,но Сумска област е вече бита карта,а тя е близо до Киев така че и той е под заплаха.
  • 108 факуса

    0 0 Отговор

    До коментар #59 от "КурДоколенко":

    хи хи ами май немат пазят ги да охраняват насраел
Новини по държави: