Отидете към основна версия

2 491 154

Украйна няма да поднови договора с Русия за транзит на природен газ

  • украйна-
  • русия-
  • природен газ-
  • транзит

Украинският премиер Денис Шмигал обяви стратегическа цел за прекратяване на руския енергиен приход, докато Словакия се надява на продължаване на транзита през Украйна

Снимка: БГНЕС

Украйна не планира да поднови договора си с Русия за транзитен пренос на природен газ през своята територия след изтичането му в края на годината. Това заяви днес украинският премиер Денис Шмигал, който се срещна в Ужгород, в западната част на Украйна, със словашкия министър-председател Роберт Фицо, съобщи Ройтерс, цитирано от БТА.

Шмигал определи като стратегическа цел спирането на приходите, които Москва получава от продажбата на природен газ и петрол. Той подчерта, че това ще ограничи възможностите на Русия да финансира войната си в Украйна.

От своя страна, Роберт Фицо заяви, че по време на разговорите му с представители на украинското правителство е било потвърдено, че Киев има желание да продължи използването на транзитната си мрежа за пренос на природен газ и петрол и след изтичането на договора с Русия. "Това е много важна новина за всички нас," отбеляза словашкият премиер.

Въпреки военната инвазия на Русия в Украйна, транзитът на руски природен газ през територията на страната продължава. Някои държави от Европейския съюз все още купуват синьо гориво от Русия, посочва ДПА.

Словашката държавна компания SPP обяви по-рано този месец, че преговорите за удължаване на срока на транзита на природен газ през територията на Украйна продължават, припомня Ройтерс.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 29 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: