Отидете към основна версия

1 899 101

Зеленски към партньорите: Определете визията си за края на войната и бъдещето на Украйна

  • володимир зеленски-
  • украйна

Президентът на Украйна призова за ясни перспективи и по-голяма подкрепа в навечерието на ключова среща във формат "Рамщайн"

Снимка: БГНЕС

Украйна приканва своите партньори да определят как си представят края на войната с Русия и мястото на Украйна в глобалната архитектура на сигурността, цитирано от News.bg.

Това заяви в понеделник президентът на Украйна Володимир Зеленски във видеообръщение, цитирано от "Укринформ".

Президентът подчерта, че перспективите трябва да бъдат ясни за всички в Украйна.

Зеленски посочи, че до края на деня очаква доклад от украинския екип, който в момента работи във Вашингтон, както и доклад от главнокомандващия Сирски относно сътрудничеството с партньорите.

"Днес имаше обширен брифинг на първа линия – нашите действия и нужди. Донецките направления остават особено предизвикателни и ще се опитаме да убедим нашите партньори на предстоящата среща "Рамщайн" в спешната необходимост от значително укрепване на нашите способности и позиции сега, през тези есенни месеци. Достатъчни запаси за фронта, достатъчно оборудване за нашите бригади и възможности за удари на далечни разстояния – това ще бъде най-доброто възпиращо средство срещу Русия и силен тласък към постигане на мир," каза той.

Зеленски добави, че е изслушал докладите на стратегическия съветник Александър Камишин и министъра на стратегическите индустрии Герман Сметанин за производството на снаряди, артилерия и оборудване.

"Не става въпрос само за това, което вече сме постигнали или произвеждаме, но и за предложения към нашите партньори да инвестират в развитието на украинското производство, особено на дронове и електронни системи за война. Това също е част от пакета за предстоящата среща на "Рамщайн". Трябва да ставаме все по-силни – всеки месец, всяка седмица," подчерта Зеленски.

Припомняме, че президентът на САЩ Джо Байдън ще председателства следващото заседание на Контактната група по отбраната на Украйна във формат "Рамщайн", което ще се проведе в Германия на 12 октомври.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 31 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: