Отидете към основна версия

2 415 67

Държавният секретар на САЩ: Изслушах Лавров, но не чух нищо ново

  • сергей лавров-
  • антъни блинкън-
  • сащ-
  • русия-
  • украйна

Не мога да кажа дали той ме е слушал, но аз не чух нищо ново, заяви Антъни Блинкън

Снимка: БГНЕС/ EPA

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви днес, че не е чул "нищо ново" от руския външен министър Сергей Лавров по време на регионалната среща на върха на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), която се провежда в Лаос, предаде БТА.

"Изслушах го. Не мога да кажа дали той ме е слушал, но не чух нищо ново", заяви Блинкън, цитиран от Франс прес. Ръководителят на американската дипломация даде да се разбере, че не е имал пряк контакт с руския си колега, въпреки че това е един от редките случаи, когато двамата присъстват в една и съща зала.

"Мисля, че всички държави, които присъстват в тази зала, без да говоря от тяхно име, дадоха ясно да се разбере, че тази агресия трябва да спре, не само защото това е агресия срещу украинския народ, но и защото е против принципите, на които се основава международната система", каза Блинкън.

Удивително е, че толкова много държави от Индо-тихоокеанския регион следят от близо случващото се в Украйна. Това е така, защото страните знаят, че ако на една държава си позволи да действа безнаказано и да извършва актове на агресия, това е сигнал за останалите потенциални агресори по света, допълни американският държавен секретар.

Въпреки изявленията на Блинкън по време на срещата на върха на АСЕАН, Вашингтон е все по-обезпокоен от подкрепата на Китай за Русия под формата на износ на модерни технологии, който не представлява пряка военна помощ. Индия, която се радва на добри отношения със САЩ, също разгневи Вашингтон, тъй като отказа да се присъедини към западните санкции срещу Москва, отбелязва АФП.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 42 гласа.

Свързани новини