Отидете към основна версия

1 862 15

Повишен риск от насилие! Етническото напрежение в Северно Косово остава на ръба

  • косово-
  • сърбия-
  • кейфор-
  • нато-
  • косовска митровица-
  • албин курти-
  • александър вучич

Като част от диалога с посредничеството на ЕС Косово и Сърбия водят преговори повече от десетилетие за нормализиране на отношенията си, но има малък напредък

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Постоянното етническо напрежение в Северно Косово може да предизвика повторение на насилието, наблюдавано в района миналата година, когато четирима души загинаха при престрелка, а мироопазващи сили на НАТО бяха ранени при сблъсъци, каза адмирал Стюарт Б. Мунш, командир на Обединеното командване на съюзническите сили в Неапол, цитиран от Ройтерс.

Косово е населено предимно с етнически албанци, но около 50 000 сърби на север отхвърлят правителството на Прищина и виждат Белград като своя столица. Бивша сръбска провинция, Косово обяви независимост през 2008 г. десетилетие след партизанско въстание.

Адмиралът Мунш, командир на Обединеното командване на съюзническите сили в Неапол - което наблюдава мироопазването на НАТО в Косово - каза, че алиансът остава загрижен за риска от повторно насилие в нестабилния север.

"Разгорещената политическа реторика може да вдъхнови някои неправителствени сили да извършат насилие, като това, което се случи миналата година", каза Мюнш пред репортери в Прищина.

"Не бих казал, че определено предстои конфликт, мисля, че има постоянен риск", каза той, имайки предвид липсата на напредък в преговорите с посредничеството на ЕС между правителството на Косово и Сърбия.

Полицай и трима въоръжени мъже бяха убити през септември 2023 г., когато група тежко въоръжени нападатели влязоха от Сърбия и нападнаха полицията в село Банска.

Четири месеца по-рано повече от 90 войници бяха ранени, когато сръбски протестиращи нападнаха миротворци на НАТО.

Косово обвини Сърбия, че стои зад атаката в Банска, но Белград отхвърли обвиненията.

САЩ и Европейският съюз, водещите глобални съюзници на Косово, разкритикуваха правителството в Прищина за предприемането на едностранни действия на север, които биха могли да предизвикат етническо насилие и да застрашат живота на около 4000 войници на НАТО, които дежурят там.

Косово отхвърля подобни критики и въпросът обтегна връзките на Прищина с нейните западни поддръжници.

Като част от диалога с посредничеството на ЕС Косово и Сърбия водят преговори повече от десетилетие за нормализиране на отношенията си, но има малък напредък.

Подобно на сърбите, живеещи в Северно Косово, Белград също смята Косово за част от Сърбия и отказва да го признае като държава.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 5 гласа.

Свързани новини