Отидете към основна версия

20 Октомври, 2024 06:34, обновена 20 Октомври, 2024 06:34 3 367 39

Експлозии край Харков, украинската ПВО опитва да отблъсне руска въздушна атака срещу Киев

  • украйна-
  • запорожие-
  • киев-
  • русия-
  • дронове-
  • нидерландия

Русия нанесе въздушни удари по украинския гр. Запорожие, Нидерландия ще помага с дронове на Киев

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Експлозии са избухнали в предградията на Харков, съобщи телевизионният канал TCH.

Тревогата за въздушна атака в района на Харков е обявена в 04:58 московско време.

Продължават да звучат и сирени в Сумска област. Предупреждението за въздушна заплаха е спряло да действа във Виницка област.

Украинската противовъздушна отбрана опитва да отблъсне нова руска въздушна атака срещу Киев, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА, като се позова на кмета на украинската столица.

„Останете в убежищата!“, написа в Телеграм кметът Виталий Кличко.

По рано бе съобщено, че няколко души са ранени при руска въздушна атака срещу украинския град Запорожие.

Ръководителят на областната военна администрация Иван Федоров написа в "Телеграм", че по първоначални данни ранените са най-малко четирима.

Украински медии съобщиха, че тази вечер в центъра на града са се взривили най-малко две управляеми бомби и че има сериозни щети по няколко сгради.

На място работят спасителни екипи.

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) ще получат от Нидерландия разузнавателни дронове на стойност 42,6 млн. евро в рамките на началния етап от нова програма, предаде ДПА, цитирана от БТА, като се позова на изявление на нидерландското Министерство на отбраната.

Дроновете са производство на нидерландската компания "ДелтаКуод" (DeltaQuad).

Тази пратка представлява първата стъпка от изпълнението на Плана за действие за безпилотните летателни апарати, който нидерландският министър на отбраната Рубен Брекелманс представи по време на неотдавнашната си визита в Украйна.

Отбранителното ведомство посочи, че общият бюджет на плана възлиза на 400 милиона евро, като над от 50 процента от средствата са осигурени от нидерландски промишлени предприятия.

Нидерландските дронове няма да са оборудвани с оръжия и са предназначени за наблюдение, получаване на информация от бойното поле в реално време и събиране на разузнавателни данни.

Украйна също стартира собствена програма за производство на безпилотни летателни апарати. Украинската отбранителна промишленост е произвела над 1 000 000 безпилотни летателни апарати, а частният сектор също допринася със свои дронове за ВСУ.

Киев получава дронове и от чуждестранните си съюзници. Доставките включват както обикновени дронове за наблюдение и разузнаване, така и бойни дронове, включително и такива с голям обсег на действие.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 24 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: