Отидете към основна версия

21 Октомври, 2024 05:37, обновена 21 Октомври, 2024 05:37 2 283 46

Москва удари Харков и отново атакува Киев, ранените са поне 12

  • украйна-
  • русия-
  • зеленски-
  • фицо-
  • киев

Зеленски иска реакция срещу замесването на КНДР във войната. Словашкият премиер Фицо обвини Запада за липсата на мир в Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко 12 души бяха ранени при руски удари по украинския град Харков, които доведоха до прекъсване на електрозахранването там, предаде Франс прес, цитирана от БТА, като се позова на полицията и местните власти.

Тези бомбардировки бяха извършени в момент, в който украинските власти се опасяват от началото на нова руска кампания от нападения срещу енергийната инфраструктура на страната, както през зимата на 2022 и 2023 г.

„Около 22:00 ч. снощи руснаците обстрелваха три района на Харков. Ранени са 12 цивилни, включително седем жени на възраст 22 а 83 години и петима мъже на възраст 21 а 38 години“, съобщи полицията в "Телеграм".

Според същия източник жилищни блокове, гаражи, бензиностанции, къщи и автомобили са били повредени и към засегнатите места са мобилизирани спасители.

„Поради вражески удари в някои части на града няма електричество“, съобщи по-рано украинската полиция, без да уточнява колко домове са засегнати от прекъсването на електрозахранването.

Губернаторът на Харковска област Олег Синегубов и кметът на града Игор Терехов потвърдиха в "Телеграм", че е имало прекъсване на електрозахранването в част от града.

Части на противовъздушната отбрана на Украйна бяха задействани малко след полунощ, за отблъскването на руска въздушна атака срещу украинската столица Киев, предаде Ройтерс, цитирана от БТА, като се позова на кмета на града Виталий Кличко.

В „Телеграм“ Кличко заяви, че украинските сили са отблъснали руската атака срещу Киев. Той обаче призова съгражданите си да останат в бомбоубежищата.

Повече подробности за атаката на този етап не се съобщават.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова за силна реакция срещу замесването на Северна Корея във войната на Русия срещу Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В ежедневното си обръщение към сънародниците си Зеленски призова страните, които признаха, че Северна Корея е въвлечена в руската война срещу Украйна, да реагират силно на това. Зеленски допълни, че има много сателитни и видео доказателства, че Северна Корея изпраща не само оборудване на Русия, но също и военни, които да бъдат готови за разгръщане във войната.

"Благодарен съм на тези лидери и държавни представители, които не си затварят очите и говорят открито относно това сътрудничество в името на една по-голяма война“, каза той, визирайки сътрудничеството между Москва и Пхенян. „Ние очакваме нормална, честна и силна реакция от нашите партньори по този въпрос“, допълни той.

Словашкият министър-председател Роберт Фицо смята, че Западът носи част от отговорността за продължаващата липса на мир в Украйна, предаде ДПА, цитирана от БТА.

„Това е война, която започна с нарушаване на международното право от страна на Русия. Но днес Западът подкрепя продължаването на войната, за да постави Русия на колене“, заяви Фицо пред новинарския канал TA3.

Дефиниран като популист от левицата, Фицо определи като "опасна" поканата за членство в НАТО, която украинският президент Володимир Зеленски поиска миналата седмица.

„Това е опасно. Не е добра идея да приемем Украйна в НАТО, тъй като това би било заплаха за целия свят. Вместо това Украйна трябва да остане неутрална и да получи гаранции за сигурност за това“, каза Фицо. Той предупреди, че присъединяването на Украйна към НАТО може пряко да доведе до Трета световна война.

Словакия граничи пряко с Украйна и е член както на ЕС, така и на НАТО. Братислава подкрепя членството на Украйна в ЕС. Тя подпомага Киев с енергийни доставки и системи за обезвреждане на мини, но преустанови доставките на взети от военните си резерви оръжия за Украйна, откакто Фицо беше избран отново за словашки премиер миналата година

Въпреки това словашката отбранителна промишленост продължава да произвежда гаубици и боеприпаси за украинската армия, които се предоставят по силата на търговски договори.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 16 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: