Отидете към основна версия

3 006 178

С минимално мнозинство! Молдова избра ЕС пред Москва

  • молдова-
  • русия-
  • приднестровие-
  • украйна-
  • мая санду-
  • европейски съюз

Кремъл побърза да определи гласуването в бившата съветска република като несвободно

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Много малко мнозинство - 50,42% - гласува "да" на референдума в неделя за вписване на клауза в молдовската конституцията, която ще определи членството в ЕС като цел, като по-малко от 0,5% от бюлетините все още не са преброени, предава Ройтерс.

Президентът на страната Мая Санду, която се кандидатира за втори мандат, иска Молдова, малка държава, разположена между Румъния и Украйна, да се присъедини към блока до 2030 г.

Референдумът в Молдова за присъединяване към Европейския съюз се проведе на фона на "безпрецедентна намеса" на Русия и нейните подставени лица, каза говорителят на ЕС по външната политика Петер Стано в понеделник.

"Това гласуване се проведе при безпрецедентна намеса и сплашване от страна на Русия и нейните подставени лица, целящи да дестабилизират демократичните процеси в Република Молдова", заяви Петер Стано, говорител на ЕС.

Русия отрича обвиненията за намеса. В понеделник Кремъл определи гласуването в Молдова като "несвободно".

Референдумът - заедно с президентските избори, чийто първи тур също се проведе в неделя - се разглеждат като тест за това дали бившата съветска република може да избяга от сферата на Москва веднъж завинаги.

Мая Санду, която събра 42,3% и бившият главен прокурор, уволнен от нея, Александър Стояногло, който получи 26% от гласовете, отиват на балотаж за президентския пост. Кметът на град Балци - Ренато Усатий получи 13,8%, следван от други кандидати.

Преди гласуването молдовските власти казаха, че Илан Шор, магнат беглец е направил опити да се намеси в референдума и изборите. Властите казаха, че са блокирали онлайн ресурси, които съдържат дезинформация, и са разкрили програма в Русия за обучение на молдовци за участие в масови безредици.

"Това е продължаващо усилие от страна на Русия и нейните пълномощници - не само в Молдова; наистина и срещу нашите страни - и това е дългосрочна борба. Те нямат граници. Ние, като Европейски съюз... уважаваме определени принципи , включително законите, но Русия и нейните участници и нейните подставени лица не уважават това", каза Стано.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 103 гласа.

Свързани новини