Тема: Украйна

18 Октомври, 2024 16:59 1 900 94

Украйна е принудена да играе опасна игра на ръба на бръснача, но друг път за момента няма

  • русия-
  • украйна-
  • нато-
  • володимир зеленски-
  • владимир путин

За европейските правителства, независимо от вътрешните им трудности, изборът трябва да е ясен

Украйна е принудена да играе опасна игра на ръба на бръснача, но друг път за момента няма - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В коридорите на Брюксел се усеща, че политическата воля да се помогне на Украйна да победи руската агресия отслабва - и от двете страни на Атлантическия океан. Един високопоставен западен служител ми каза, че може би е необходим "втори шок" като пълномащабното нахлуване на Россия в Украйна през февруари 2022 г., за да се събудят западните държави от ступора и да подтикнат европейците да предприемат по-радикални стъпки за укрепване и интегриране на собствената си отбрана. Такъв шок би могъл да бъде внезапният срив на фронтовата отбрана на Украйна, още едно клане от руските сили в стил Буча или победата на Доналд Тръмп на 5 ноември. Всеки от тези варианти би бил катастрофален за Киев.

Засега САЩ са заети с президентските си избори и ескалиращата война в Близкия изток, която изтласка настъплението на Москва в Донбас от заглавията на вестниците. Франция е разсеяна от политическата и финансовата си криза, като властта на Еманюел Макрон у дома и влиянието му в Европа бързо намаляват. Германия е парализирана от междуособици в слабата си трипартийна коалиция, която може да издържи, но може и да не издържи до общите избори, насрочени за септември 2025 г.

Обединеното кралство се бори със собствените си бюджетни проблеми, докато новото лейбъристко правителство се фокусира върху цялостното преструктуриране на здравеопазването и обществените услуги на фона на медийния шум около съмнителни подаръци от политически донори. Междувременно крайно десни, проруски партии печелят позиции на много европейски избори, последно в Австрия.

През септември Россия завзе повече украинска територия, отколкото през който и да е месец от март 2022 г. насам. И все пак, въпреки пътуването на Владимир Зеленски до Общото събрание на ООН и Вашингтон, за да представи "план за победа" и да поиска повече оръжия и по-свободни ръце за използването им на руска земя, вниманието на Америка и Европа се разсейва. Това са опасни и разочароващи времена за Киев.

Джо Байдън, който все повече се превръща в "куца патица", избягва всякакви политически ходове, които биха могли да подкопаят шансовете на Камала Харис да не допусне Тръмп в Белия дом. Това ограничава не само способността му да контролира Израел в борбата му срещу Хамас, Хизбула и Иран, но и готовността му да позволи на Украйна да нанесе удар дълбоко в Россия с ракети, доставяни от САЩ, или с европейски оръжия с американски компоненти. Байдън продължава да се опасява, че Владимир Путин може да повиши ядрената ставка или да предприеме ответни действия срещу Запада, което би могло да разшири конфликта и да даде на Тръмп пропагандна тояга, с която да удря демократите.

Обединеното кралство и Франция, които снабдяват Украйна с ракети "въздух-земя" Storm Shadow и Scalp, не могат да разрешат неограниченото им използване срещу руски тилови бази без зелена светлина от САЩ. Германският канцлер Олаф Шолц продължава да се въздържа от доставката на ракетната система Taurus, която Киев отдавна иска да използва за насочване към руските снабдителни линии и ракетни площадки. Нежеланието на Шолц се обяснява с предизборната му позиция (Алтернатива за Германия и Алиансът на Сара Вагенкнехт са против войната), с исторически причини (неговата СДП винаги е била партия на мира) и със страха да не се стигне до руско отмъщение срещу Германия.

В прощалните си речи и интервюта бившият генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг публично изрази съжаление, че западните съюзници не са доставили на Украйна повече оръжия преди пълномащабното руско нахлуване през 2022 г., твърдейки, че това би затруднило настъплението на Москва и може би дори би го възпряло. Това е ретроспекция, още повече че Столтенберг продължава да не желае да осъжда предпазливостта на САЩ или открито да се застъпва за дълбок удар.

Генерал-майор в оставка Гордън "Скип" Дейвис изрази съжаление, че "администрацията на Байдън се бави отново и отново". По време на среща на Центъра за европейска политика (ЦЕП), посветена на ситуацията в Украйна, той заяви, че Вашингтон е надценил вероятността Путин да ескалира конфликта и затова е продължил да предоставя на Киев достатъчно, за да го задържи на повърхността, без да осигурява средства за постигане на победа. "Ние не искаме "толкова, колкото се наложи", а "колкото и да е необходимо", добави Дейвис.

Служителите на ЕС виждат паралел между нежеланието да се предостави на Украйна помощ, която да промени правилата на играта, и упоритата съпротива на големите европейски сили срещу колективни заеми и съвместни покупки на оръжия за укрепване на отбраната на Украйна и тяхната собствена. Много европейски държави са изпразнили изчерпаните си запаси от боеприпаси, за да снабдяват Киев, и се борят да разширят националните си оръжейни индустрии или да осигурят доставки от чужбина.

"По-рано тази година, когато Комисията публикува стратегията си за отбранителната индустрия, имаше известен тласък в полза на по-голяма европейска отбранителна интеграция", каза ми високопоставен служител. "Но той отслабна след европейските избори и политическите проблеми в ключови столици." Сега може да е необходим шок, като например връщането на власт на скептичния към НАТО Тръмп, за да се възобнови енергията и да се насочат повече средства към усилията на ЕС в областта на отбраната. Ако Харис спечели, има риск столиците на ЕС да отслабят позициите си и да се върнат към разчитане на отбраната на САЩ, както някои направиха, след като Байдън победи Тръмп през 2020 г.

Украйна не може да си позволи да чака "втори шок", който би разтърсил западните правителства, тъй като силите ѝ ежедневно кървят във война на изтощение срещу по-голям враг. "Не може да се очаква от Украйна да издържи още 30 месеца, когато собствената ни страна е бойно поле и е удряна ежедневно", заяви Николай Белесков, старши анализатор в Националния институт за стратегически изследвания на Украйна, на същото заседание на ЕПК. - "Това, което не виждаме, е дългосрочна стратегия за устойчива подкрепа. В противен случай ще се реализира руският сценарий за победа".

За европейските правителства, независимо от вътрешните им трудности, изборът трябва да е ясен. Да подкрепят по-силно Украйна сега, включително с възможности за нанасяне на дълбоки удари, или да се окажат в много по-лоша стратегическа позиция догодина, когато окураженият Путин се подготви за следващата си завоевателна война.

превод: Nick Iliev


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Западни "новини"

    54 4 Отговор
    Новините във "Факти", а и в САЩ и ЕС навсякъде на запад се пишат от служители на Моссад, Ликуд, Световния Еврейски Комитет и Шалом и след като се изпратят, неграмотно се превеждат от местните на Гугъл транслейт.
  • 2 дон Вито

    43 5 Отговор
    Кой е принудителят??
    Пита ги някой украйнците горките...
    Няма не искам.
  • 3 Шалом

    50 5 Отговор
    Еврейски рев, писъци и ужас
  • 4 Баба Ванга:

    47 7 Отговор
    Украйна ке падне
  • 5 Има има

    48 4 Отговор
    Белия байряк !
  • 6 няма кой да скочи там

    43 5 Отговор
    и да избие фашистко-еврейското им ръководство
  • 7 Анти-милиционер

    58 5 Отговор
    Украинците вече НЕ искат да се бият, а Бамдерите са вече при Свети Петър. Няма кой да се бие за Шалом ... Това им е мъката из коридорите на Брюксел.... МУАХАХАХА

    Западните милиционери загубиха... от руските милиционери. Факт! 😅😅😅😅
  • 8 Някой

    56 7 Отговор
    Украйна играе игра, която ще доведе до изчезването ѝ като субект от политическата карта. Това нямаше да се случи, ако не бе пренебрегнала Минските споразумения. После имаше още 2-3 случая, в които щаха да запазят държавата си, макар и с териториални отстъпки и извънблоков статус (аут от НАТО). Но след вчерашните приказки за ядрено оръжие, смятам че на руснаците не им остава нищо друго, освен да ликвидират напълно това недоразумение, представящо се за независима държава.
    До тук бяха. Това е положението, и няма какво да се сърдят. Да са мислили на време.

    Коментиран от #64

  • 9 Западни милиционери

    47 4 Отговор
    Новото за обитателите на България е, че западният режим също се управлява от неуки и неграмотни милиционери.
  • 10 Факти

    30 4 Отговор
    Пак сте преписвали военна пропаганда
  • 11 крис

    39 7 Отговор
    "Няма нищо по-гнусно и омерзително, от така наречените "украинци"! Тази измет, подхранвана от поляците измежду най-гнусните отрепки на руския народ (убийци, кариеристи, присламващи се към властта интелигенция), е готова да убие собствения си баща и майка заради докопването си до властта или доходно място!

    Тези изроди са готови да разкъсат сънародниците си, даже не за изгода, а да удовлетворят низките си инстинкти; за тях няма нищо свято, предателство е тяхна норма на живот, те са с плитък ум, злобни, завистливи, хитри с особена хитрост. Тези нечовеци са събрали в себе си всичко най-лошо и низко от руснаците, поляците и австрийците, така че в душите им няма място за доброта. Повече от всичко те мразят своите благодетели, тези, които са им направили добро; и са готови всячески да се присламчат към силните на деня.Те не са способни на нищо и могат да изпълняват само примитивна работа. Те никога няма да бъдат в състояние да създадат своя държава. Много страни са ги подритвали буквално като топка по цяла Европа; робските им инстинкти толкова са вкоренени в тях, че са покрили с омерзителни язви цялата им същност!"

    Коментиран от #14, #87

  • 12 Всичко върви по план

    7 36 Отговор
    Вследствие "демилитаризацията" на руските фашисти, Украйна ще има и ядрено оръжие.
  • 13 РЕШЕНИЕТО

    34 4 Отговор
    • Новият генерален секретар: Украйна в НАТО? Това не е наш приоритет в момента...


    • BILD за Плана за победа на Володимир Зеленски: "О, Боже..."
    • Няма да има влизане в НАТО, няма да има разрешение за удари в Русия със западни оръжия, няма да има съвместна ПВО срещу руската авиация…..
    • И така укрите изядоха солта, отнесоха боя с тоягите, а сега ги чака третото... да си платят!!!
    • РЕШЕНИЕТО
    • Зелю се примирява с новите територии на Русия добити с всенароден референдум и за сметка на това укрите, каквото е останало, няма да влизат в съюз с агресивни блокове като НАТЮ!!!
    И така ша си заживеят в мир дълги години напред!!!
    • Ааааа.... и Зелю има да плаща и масрафа.... репарациите!!!

    Коментиран от #16

  • 14 Браво

    2 35 Отговор

    До коментар #11 от "крис":

    Описал си всичко важащо за руснаците.

    Коментиран от #91, #94

  • 15 ИГРАЯ ПИЧЕЛЯ

    34 3 Отговор
    Зеленски си повярва, че е голям играч и се върза със саксите. Сега ще загуби всичко.
  • 16 Ей сега я, баш тъй ще стане

    7 18 Отговор

    До коментар #13 от "РЕШЕНИЕТО":

    Надежди говежди.
  • 17 Мим33

    35 5 Отговор
    Лай лай минелай.Укрите спират с просия и оръжия,гонят зеления в Сибир,приемат братята си руснаци с хляб и сол,може и с водка и всичко ще приключи тихо и мирно.Тогава и света ще миряса и ще си гледа просперитета. Това е разковничето.Конец!!!
  • 18 Солнцепек 333

    32 6 Отговор
    Ционистко-фашисткия бандерясал режим в Киев и ционистко сатанисткия режим в Тел Авив трябва да бъдат унищожени напълно,само така има шанс к за Украйна и за мир в Европа,Близкия изток и целия свят.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 БОЗА

    26 6 Отговор
    Мрънка мрънка мрънка-"Путин е виновен"(ако опростим до крайност статията)...целокупният запад се самопростреля от алчност,лакомия и малоумие...но "виновен",за всичко това бил Путин...пак някой им е ак@л в гащите на тия-те винаги са само "демокрация " и "просперитет"...от акъла си платят... ;-)
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Kасно е либe за kитка...

    28 4 Отговор
    Peзето хл0пна...
    Путин чака ПЪЛHА И БЕ3YCЛ0ВНА KАПИTYЛАЦИЯ и 3елю да бъде представен на Tpибyнaла в Мapиопул... всичко друго е мижи да те лажем... Вече неколко пъти го лъжат Путин и злоупотребяват с добрината му.... предлага човека варианти за мир но менторите на 3елю не му дават... трябвало да се бие до последния 0kpинец!!!!
    A Путин ша бие до кат 3елю не го орешетят в Маpи0пул и не е поставено ново управление с което да преговарят...
    3елю е пpeцедeнт с изтекъл срок на годност!!!

    Коментиран от #29

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Дъ тъ сфетна

    25 6 Отговор

    До коментар #22 от "Така е":

    Зелю избива собствените млади хора събрани насила и изпратени да мрат на фронта, а руснаците са само доброволци така че не се плашой!!!

    Коментиран от #34

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Аха

    2 21 Отговор

    До коментар #23 от "Kасно е либe за kитка...":

    Путин чака да му сменят памперса.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Уса

    21 2 Отговор
    Друг път няма само за зеления наркоман и неговото обкръжение.За Украйна има отказ от територии и независима Украйна в по-голямата си част гарантирано от Русия..Поляците няма да са съгласни и ще искат парче земя.Получат ли го ще искат унгарците ирумънците и разпадащото се нато само ще гледа сеир
  • 32 1:10 аркадаш

    18 2 Отговор

    До коментар #26 от "Шерлок Холмс":

    1:10

    Според полковник Дъглас Макгрегър днес има над 600 хил. убити украинци и близо един милион жертви, когато казва “жертви”, това са не толкова цивилни, защото има много малко убити украински цивилни, а всички войници, които са ранени на фронта от руснаците и не са в състояние да се върнат на него. Тоест 600 хил. убити украинци, 1 млн. тежко пострадали, а от руска страна, пак според Дъглас Макгрегър, са десет пъти по-малко, включително сред сепаратистките милиции на Донецк и Луганск и дори чеченците на Кадиров. Тоест около 65 хил. убити руснаци - той не говори за ранени, а за 65 хиляди убити руснаци. Следователно 1:10, това е ужасяващо,

    Коментиран от #38

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Хе хе

    3 16 Отговор

    До коментар #27 от "Дъ тъ сфетна":

    Доброволци ли, джуджето още не е подписал отмяната на мобилизация която започна преди над една година хе хе хе
  • 35 Уса

    9 4 Отговор

    До коментар #30 от "Кой е прецакания кАпейки":

    На запад вече не е спокойно
  • 36 Токер

    21 3 Отговор
    Има друг път за Украйна и той е възмижно най скоро войниците да се вдигнат от окопуте ,да тръгнат с оръжие към Киев и там да докопат еврейския нашмъркан кървав вампир Зеленски и неговата хазарска сатанистка шайка и да ги избесят всичките бандерясали жидове по стълбовете ,след което и да изритат от Украйна англо-саксонските 🐷 и родшилдовата корпорация Блек Рок,да сключат мир с Русия ,като приемат и изпълнят минските договорености и Украйна ще е цяла и спасена ...
    Това е верния път ,а не булнуванията на Зеленски и ингилизките мерзки изпълнения.

    Коментиран от #93

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Град Козлодуй

    13 4 Отговор
    Слава на Русия

    Коментиран от #41, #45, #47, #74, #76, #77

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Украински земеделец

    4 14 Отговор
    Тази година събрахме добра реколта от жито от украинския чернозем наторен с вагнеровци. Догодина също очаквам добри добиви от наторената земя със севернокорейци.
  • 43 Джоли Роджър ☠☠☠

    10 1 Отговор

    До коментар #21 от "Мишел":

    Евроатлантически лгбти 4@фут,а с,я си плесни две-три шепи студена вода на сурата да се усафериш от тревата дето пушиш,извади си и вибратора от г--за и тогава вземи прочети каква велика кретения си написал тука и напиши нещо по смислено...
  • 44 !!!?

    7 15 Отговор
    Хитлер благодари на Путин, че ще го реабилитира, ако победи в Украйна !!!?

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Ванга

    13 3 Отговор
    Ша дойде време да тричат Зелю като долно и мръсно псе...

    Коментиран от #49

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Иде... пайсе

    17 1 Отговор
    Тръмп: Мъчно ми е за украинците, но Зеленски е виновен за избухването на войната…
    Коментарите на Тръмп, направени вчера в Пи Би Ди Подкаст (PBD Podcast), отидоха крачка напред от предишните му критики. Той каза, че Зеленски е виновен не само за това, че не е успял да сложи край на войната, но и за това, че е помогнал за започването ѝ, въпреки че конфликтът избухна, когато Русия нахлу в украинска суверенна територия.
    "Това не означава, че не искам да му помогна, защото ми е много мъчно за тези хора. Но той никога не трябваше да позволява тази война да започне.“

    Коментиран от #51

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 А пък тоя ПЕЗЕВЕНК ша бега

    13 1 Отговор
    Президентът на Украйна Володимир Зеленски е подготвил всичко необходимо, за да напусне страната с приближаването на руската армия. Това казва в сензационно интервю бившият съветник на Пентагона полковник Дъглас Макгрегър в YouTube канала "Deep Dive".
    „Знаем, че Зеленски е стегнал куфарите си, прехвърлил е милиардите си в банкови сметки в страни като Кипър, Албания и Швейцария, купил е имоти в Италия, има апартамент тук във Флорида, близо до Орландо. Той е готов да избяга, когато стане твърде напечено“, каза още Макгрегър.
    Бившият съветник обаче не изключва възможността украинските въоръжени сили да действат срещу Зеленски по-рано поради трудната ситуация на фронтовата линия.
  • 51 Тръмп

    1 9 Отговор

    До коментар #48 от "Иде... пайсе":

    Също казах, че емигрантите изяждат кучетата и котките на местното население, унищожават домашните им любимци. По времето на ковида пък казах, че трябва да се пие белина. И други интересни неща съм казвал.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Не мога да повярвам

    12 1 Отговор
    Че сериозни журналисти като автора са се хванали на гола кукичка имам предвид театралната постановка в буча
  • 54 Леля Галя от посолството

    10 0 Отговор

    До коментар #37 от "кАпейки пак в кофите няма спасение":

    Еврейски п...🇮🇱🏳️‍🌈ра$$,като се напъваш тук да драскаш с големи букви кашерните ти дебилизми ,мислиш ли ,че така ще впечатлиш повече хората ,че да ти обръщат и повече внимание на кретенизмите ти дето са все плод на болния ти чафутясал овчи мозък...?!
    Единственото което презизвикваш чефи е смях,съжаление и по някоя и друга хамалска (благословия) за майка ти дъртата ч,,,@футк@...
  • 55 Бега народа... не ще войната на Зелю

    10 2 Отговор
    През първото полугодие на 2024 година в Украйна са били открити почти 30 000 нови наказателни дела за бягства на военнослужащи: 18 600 за самоволна отлъчка и 11 200 за дезертьорство, сочи статистиката на прокуратурата. Това е повече отколкото за цялата 2023 година, когато новите дела са били 24 100, и над три пъти повече от данните за 2022 – 9 400 дела.
    Общо броят на делата от началото на войната е 63 200. И ако се направи сравнение с обявената от президента Володимир Зеленски численост на украинската армия от 880 000 души, излиза, че едва ли не всеки 14-ти войник е избягал.
    Бягствата на военнослужащите. Някои казват, че броят на реалните случаи е три пъти по-голям от този на наказателните дела, други дори говорят за четирикратно по-голямо количество. Има много случаи на нерегистрирани бягства, изтъкват събеседниците на ДВ.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Патриоти бе аркадаш

    15 1 Отговор
    Украинската армия е изправена пред огромен проблем: войниците дезертират...
    Дезертьорството и ниският боен дух са огромен проблем за украинската армия в този момент, предава в репортаж американската телевизия CNN, която разговаря с украински командири и офицери, пожелали анонимност.
    Дезертьорството и неподчинението се превръщат в широко разпространен проблем, особено сред новоназначените войници, разказаха украинските военни пред телевизията. Ситуацията е особено тежка сред пехотните части близо до Покровск и в други точки по източната фронтова линия, където Украйна се бори да спре настъплението на Русия.
  • 58 Мишел

    15 0 Отговор

    До коментар #19 от "Иван":

    Мръсната бомба е разработена преди75 г., но не е използвана. Ако Украйна посмее да атакува Русия с мръсна бомба, ще получи като отговор удари с нормални термоядрени бомби.

    Коментиран от #60

  • 59 мдаааа

    14 1 Отговор
    7 мобилизации направиха укрите, прибраха жени, старци, младежи... сега мобилизират и затворници, а и в момента казват, че са им нужни нови 500,000... къде отиде тоя народ????
    Никъде не прочетох и не чух... родолюбци укри да се събират доброволно в Бг и Европа в клетата чужбина, а и в самата Укрия и да отиват на фронта ей така за идеята да защитават родину...
    На всякъде се пише, че масово бягат от държавата, а и от фронта, по и над 10,000 еврака на каналджии броят... по границата ги стрелят кат зайци.... донаборници се събират насила по улици, гари, пазари, гори и паланки и се пращат на фронта от където пък бягат при руснаците или при такива опити са убити от спец отряди на Азов....
  • 60 Хе хе

    2 12 Отговор

    До коментар #58 от "Мишел":

    Как пък всички путинофили знаят какво ще направи джуджето, да не би тьотя да ги информира като раздава копейките? хе хе хе
  • 61 Сократ

    11 0 Отговор
    Щом на политиците в Европа и САЩ много им се воюва, да заминават. Народите ще решават съдбата си. Не някаква еврокомисия състояща се от умопомрачени индивиди.

    Коментиран от #69, #72

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Мария

    3 10 Отговор
    Военните престъпления на Русия. Клането в Буча.

  • 64 ха ха

    3 13 Отговор

    До коментар #8 от "Някой":

    Това "недоразумение", което от векове се бори за независимостта си, е прецквано и клано от монголи, поляци, руснаци и германци в последните 800 години. Затова и са толкова всеотдайни за свободата си. Украйна ще пребъде, независимо от недоразуменията подкрепщи недоразуменията в Крамъл...

    Коментиран от #73

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Буча

    3 13 Отговор
    480 цивилни избити в Буча от руските фашисти. Заповедта за извършените военни престъпления предварително е била дадена от командирите.

    Коментиран от #83

  • 67 Макробиолог

    8 0 Отговор
    Укр също като исраил иска гольемия брат да се включи в авантюрите на 100%,ама он си има едно на ум и то е---да ти ошамарят проксито не е трагедия,ти да изядеш лобута обаче е друга история.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 кюмюра от Драгалевци

    9 0 Отговор

    До коментар #61 от "Сократ":

    Проблема е ,че те решават нашата съдба , твоята и моята а не тяхната . Погледни в Украйна кой воюва , затъналите в дългове и тези който нямат пари да отидат до границата и като гледам как ги ловят като маймуни се чудя калко по различно ще е при нас !?
  • 70 Щото не знаеш

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "Укр@инската посланичка":

    какво значи Демокрация.
    Всичко в главата ти е тюрлю-гювеч.
  • 71 бай Ставри

    8 0 Отговор
    Започна либерасткото скимтене и квичене.Все така ще бъде!
  • 72 Точно де

    3 9 Отговор

    До коментар #61 от "Сократ":

    И украинския народ иска да решава съдбата си, а не да му се натрапва от азиатци.

    Коментиран от #84

  • 73 Някой

    5 0 Отговор

    До коментар #64 от "ха ха":

    Цък! Украйна вече я няма. Има едно зомби, но е въпрос на време да спре да мърда.
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 ДА ПИТА ПАПАТА ДА МУ ГО ПОВТОРИ!!

    5 0 Отговор
    КАК ДА НЯМА ДРУГ ПЪТ!!! Я ПОПИТАЙТЕ ПАПАТА.!! ТОЙ НЕ Е ВОЕНЕН СПЕЦИАЛИСТ ИЛИ НЕГРАМОТЕН ЖУРНАЛИСТ КАТО ТЕБЕ,НО ЯСНО ГО КАЗА НА ЗЕЛЕНИЯ НАЙ - ДОБРИЯ НАЧИН ЗА ПРЕМИРИЕ.
    ПРАВИШ СЕ ,ЧЕ НЕ СИ ЧУЛ ПАПАТ,ИЛИ ИСКАШ ДА СЕ НАПРАВИШ НА ОРИГИНОЛЕН???
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Перо

    6 0 Отговор
    Киев заслужено ще бъде отритнат! Ционистките номера не се получиха при руснаците, защото не са араби и имат нещо, на което са заложили от 80 г., за сметка на битовите глезотии! Зеленски настъпи мотиката!
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Кюмюра от Драгалевци

    4 0 Отговор
    Кво стана ,ривьете ли от мъка , мокролигави козяшки зюмбюли?
  • 81 Верно е

    4 0 Отговор
    Отслабва. Обаче се усилва увереността в света, че т.н. Запад подкрепя режими, които провеждат геноцид- Израел, и си позволяват ядрен шантаж - Украина. И всичко това с претенцията за световен хегемон и миротворец, който дава акъл на всички и се бърка във всичко?! Абсолютно загубена кауза, чието време е отминало.
  • 82 М3 голд

    5 0 Отговор
    Дълга статия. Не се чете. И с много абсурдни твърдения. Буча било шок. Аз бях в шок, когато един "умрял" стана и запали цигара, след отминаване на автомобила с камерата.
    Светът ще се промени значително с победата на Тръмп. САЩ ще обърнат внимание на себе си. Европа ще остане сираче на улицата и новите европейски партии и течения ще победят. Сегашния европейски елит от послушковци ще си ходи. Окраина? Не е ясно как ще приключи. Русия иска Малорусия с център Киев и Новорусия с център Одеса да са демилитаризирани зони, без фашистко управление. НАТО и ЕС искат обратното. До два месеца ще се изясни нещо.
  • 83 Ти по добре виж

    5 2 Отговор

    До коментар #66 от "Буча":

    Колко деца са избити в Донбас от бандерите...
  • 84 М3 голд

    5 1 Отговор

    До коментар #72 от "Точно де":

    Ами що не я решава? Що убиваше своите в Луганск? Що не спазваше минските споразумения? А кой запали бесарабските българи в Одеса? Това ли е правилния път? Няма начин.
  • 85 Истина

    4 1 Отговор
    Украйна сама си прерязва вените с тази безумна политика която води слушайки " съюзниците " си на които им е все тая какво ще стане с Украйна. За тях е по-важно ,че се самоизбиват източно православни християни.
  • 86 Мнение

    4 1 Отговор
    А бе тия идиоти от Брюксел не разбраха ли ,че руската мечка никой и никога не може да я победи и кога ще разберат това? Когато от Украйна не остане нищо? Имам чувството, че това им е целта!
  • 87 Наблюдател

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "крис":

    Отлично описание, точно така е, подкрепяме!
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 факуса

    2 0 Отговор
    хи хи не може ли без разрешение от сащ,ама нали сте независими бе, що не давате,кви са сащ
  • 90 Папата

    1 0 Отговор
    Бялото знаме.
  • 91 За украинците пише,

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "Браво":

    бе, Бу нак неразбрано.
  • 92 Ганчев

    2 0 Отговор
    Много ако,ако " в тая статия.Не става.Натовски ракети и бомби продължават да падат по главите на руснаците.Това е за отбелязване.
  • 93 факуса

    0 1 Отговор

    До коментар #36 от "Токер":

    те тогава ще се намеси натю да защити демокрацията
  • 94 Важащо!

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Браво":

    Браво!Казва се важещо,или което важи!И не,не е сбъркал човека,точно за укрите се отнася!