Отидете към основна версия

1 686 78

Куба: Страна без ток, без храна, без надежда

  • куба-
  • ток-
  • хавана-
  • кубинци-
  • венецуела-
  • криза-
  • ураган

Дни наред нямаше ток, а после страната бе ударена и от ураган - Куба преживява най-тежката криза от десетилетия

Снимка: БГНЕС/ EPA

В Куба лампите в някои домове отново светнаха, след като в последните дни цялата електропреносна мрежа се срина на няколко пъти. Островната държава страда от недостиг на основни стоки и услуги, а сега бе застигната и от урагана „Оскар“, който отне живота на няколко души. Всички тези кризи могат да доведат до масови безредици, предупреждават експерти.

В края на миналата седмица цялата страна потъна в мрак заради авария на електроцентрала, а прекъсването на електричеството доведе до недоволство. Хората удряха по празни тенджери, имаше и други малки протести по улиците, които бяха разпръснати от силите за сигурност. Според президента Мигел Диас-Канел ставало дума за „малка група хора, предимно пияни, които са се държали неприлично“ и се опитали да „нарушат гражданския мир“.

Кубинците недоволстват, властите реагират с репресии

Куба е в най-тежката си криза от десетилетия. В страната липсва гориво, защото Венецуела, която също е в трудно положение, е ограничила доставки. Правителството в Хавана пък обвинява Съединените щати за енергийна криза, тъй като по време на управлението на Доналд Тръмп блокадата срещу страната бе допълнително затегната.

Президентът на карибската държава предупреди протестиращите: „Искаме да подчертаем, че революцията в никакъв случай няма да толерира подобно поведение“, каза той. „Към всеки ще се отнасяме със строгостта, която предвиждат революционните закони.“ Пред АРД кубинци разказват, че достъпът до интернет бива ограничаван постоянно, за да не могат хората да се организират за по-големи протести.

Властите в Хавана не за първи път подхождат репресивно към критично настроените. Когато през 2021 година - отново заради прекъсвания на електроснабдяването - хиляди излязоха по улиците да протестират, полицията реагира с масови арести. В резултат повечето хора решават да емигрират, вместо да рискуват да попаднат зад решетките. Според различни оценки през последните две години страната са напуснали близо 2 милиона души - почти 20% от населението, пише „Ню Йорк Таймс“. В резултат от това Куба страда и от сериозен недостиг на работна ръка.

„Хаос - думата, която бих използвал, е „хаос“, казва пред американската медия Омар Еверлени, кубински икономист в Хавана. „Всеки, който е мислил да напусне, сега ускорява плановете си. И постоянно се чува: „Ще си продам къщата и просто ще замина“.

Заплаха за режима ли е настоящата криза?

Голяма част от кубинците, които са останали в страната, разчитат на пари и хранителни продукти, които емигрантите им изпращат от чужбина. Но пред различни медии кубинци разказват как и малкото храна и провизии, с които разполагат, сега се развалят заради липсата на електричество.

На кадри, разпространени в социалните медии, се вижда как жители на острова готвят на огнища на открито, за да спасят поне част от храната. „Без електричество нямаме нищо, нямаме храна, не можем да замразим нищо, не можем да работим. Нямаме нищо, тежко е“, разказва една жена, цитирана от АРД. „Но какво друго ни остава?“.

На всичкото отгоре Куба бе ударена и от урагана „Оскар“. Той предизвика наводнения, особено в източната част на острова, изкорени дървета и нанесе поражения на къщи. Правителствата на Русия, Венецуела, Мексико, Барбадос и Колумбия обещаха подкрепа, а електроснабдяването в определени райони вече е възстановено. Но електропреносната мрежа е изключително остаряла и кубинците очакват прекъсвания и в бъдеще.

Драматичен момент

„Това е драматичен момент“, казва Себастиан Аркос от Кубинския изследователски институт във Флорида. „Той показва по много драматичен начин срива на кубинската икономика след 65 години на лошо управление от страна на този режим“, допълва Аркос, който емигрира от Куба през 1992 година. Но дали настоящите кризи ще заплашат сериозно режима остава неясно. Аркос още си спомня как е бил напълно сигурен, че той ще се срути веднага след разпадането на Съветския съюз.

Ане Демер ARD | Александър Детев редактор

Поставете оценка:
Оценка 3 от 20 гласа.

Свързани новини