Отидете към основна версия

2 704 57

Хамас предложи прекратяване на конфликта в Газа

  • израел-
  • хамас-
  • доха-
  • преговори-
  • мир

Това стана по време на преговори в Доха

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Представители на палестинското движение Хамас на консултации в Доха ще предложат на посредниците да сключат споразумение, предполагащо незабавно прекратяване на конфликта в ивицата Газа, съобщи телевизионният канал Asharq News с позоваване на източник от движението.

„Движението Хамас ще предложи на посредниците на преговорите в Доха цялостно споразумение, предвидящо незабавен край на войната“, каза неназован събеседник на канала. Според него предложението на Хамас включва изтегляне на израелските войски от ивицата Газа едновременно с освобождаването на всички заложници, задържани в палестинския анклав.

„Ние предпочитаме всеобхватна сделка, приложена на един етап, която ще сложи край на войната веднъж завинаги“, подчерта източник от Хамас пред Asharq News. Той уточни, че движението няма да отхвърли мирните инициативи, които посредниците могат да представят на преговорите, но основното условие за съгласието на Хамас с всякакви предложения е краят на конфликта.

Очаква се в неделя катарският министър-председател и външен министър Мохамед бин Абдул Рахман Ал Тани да приеме в Доха ръководителя на израелската разузнавателна агенция Мосад. Дейвид Барнеа и директорът на ЦРУ Уилям Бърнс във връзка с възобновяването на консултациите, насочени към постигане на споразумение за въвеждане на примирие в ивицата Газа и освобождаване на заложници, държани от Хамас. На 25 октомври Барнеа се срещна в Кайро с представители на силите за сигурност на Египет, който също действа като посредник между страните в конфликта.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 13 гласа.

Свързани новини