Отидете към основна версия

1 560 72

Борел: Каквото и да каже Орбан по време на посещението си, той не представлява Европейския съюз

  • грузия-
  • жозеп борел-
  • ес-
  • тбилиси-
  • орбан-
  • виктор орбан

Действащият председател на Европейския съюз няма компетенции в областта на външната политика, подчерта Борел

Снимка: БГНЕС/ EPA

Очаква се унгарският премиер Виктор Орбан да пристигне днес на двудневно официално посещение в Грузия, но той "не представлява Европейския съюз", подчерта ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, цитиран от Франс прес, предаде БТА.

Орбан "отива днес в Грузия (...) без съмнение, за да покаже подкрепата си за грузинското правителство", заяви Борел в интервю за испанското обществено радио. "Каквото и да каже Орбан по време на посещението си, той не представлява Европейския съюз", добави първият европейски дипломат.

Унгарският премиер националист е единственият лидер на държава членка на ЕС, който остава близък до Москва. Той е един от малкото, които реагираха на изборния резултат в тази кавказка държава, с поздравление на партията "Грузинска мечта" за "съкрушителната победа".

Проевропейската грузинска опозиция призовава за демонстрации днес, за да осъди обявените резултати от парламентарните избори, които според нея са били "откраднати" от управляващата партия. Президентката Саломе Зурабишвили дори заяви, че става дума за "специална руска операция", отбелязва АФП.

"Действащият председател на (Европейския) съюз няма компетенции в областта на външната политика", подчерта Борел, изразявайки нарастващото недоверие на Брюксел към ръководителя на унгарското правителство, което председателства ЕС през този мандат.

Борел е в Барселона, за да участва в среща на Съюза за Средиземноморието (СзМ), която ще бъде посветена на ситуацията в Близкия и Средния изток. Грузинският премиер Иракли Кобахидзе заяви днес, че присъединяването към ЕС остава "приоритет" за Тбилиси, въпреки критиките на Брюксел, който обвинява управляващата партия "Грузинска мечта" в авторитарен проруски уклон, отбелязва АФП.

"Основният ни външнополитически приоритет, разбира се, е европейската интеграция", заяви Кобахидзе пред журналисти, като заяви, че очаква отношенията с Брюксел да бъдат възобновени след острото напрежение през последните месеци. "Ще бъде направено всичко възможно, за да се гарантира, че Грузия ще бъде напълно интегрирана в ЕС до 2030 г.", обеща министър-председателят. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков днес отхвърли категорично твърденията за руска намеса в изборите в кавказката страна.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 20 гласа.

Свързани новини