Отидете към основна версия

1 416 69

Президентът на Грузия: Това бяха избори в руски стил

  • саломе зурабишвили-
  • грузия-
  • грузинска мечта-
  • бидзина иванишвили

Вчера Саломе Зурабишвили призова грузинците да излязат по улиците тази вечер, за да протестират срещу резултатите от изборите, които тя обяви, че не признава

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Грузия обвини управляващата партия, че е прибягнала до тактика и пропаганда в руски стил на оспорваните избори, съобщава "Ройтерс".

Според Саломе Зурабишвили истинският дял от гласовете за "Грузинска мечта" е далеч по-малък от официално обявеното мнозинство.

Зурабишвили е остър критик на управляващата партия и по-рано нарече резултата "руска специална операция".

Запитана дали този коментар е пряко обвинение, че Русия е помогнала за фалшифицирането на изборите, тя отвърна: "Не, това е обвинение, че използваната методология и подкрепата най-вероятно на руската ФСБ (Федерална служба за сигурност) са представени в тези избори".

"Пропагандата, която беше използвана преди изборите, беше директно дублиране, копи-пейст, на руски видеоклипове, използвани по време на изборите на руския президент Владимир Путин", възмути се Зурабишвили.

Тя не е представила никакви доказателства за намеса на ФСБ в изборите.

По-рано днес Кремъл отрече руска намеса в гласуването и подчерта, че Западът, а не Москва, се опитва да дестабилизира ситуацията.

Избирателната комисия обяви, че "Грузинска мечта" е спечелила почти 54% от гласовете. Вотът беше помрачен от съобщения за нарушения на гласуването, които западните страни настояха да бъдат разследвани.

Зурабишвили заяви, че "Грузинска мечта" е спечелила само около 40% - цифра в съответствие с два екзитпола, които показват, че опозицията печели мнозинството от местата в парламента. Избирателната комисия на Грузия приветства вота като свободен и честен.

Вчера Зурабишвили призова грузинците да излязат по улиците тази вечер, за да протестират срещу резултатите от изборите, които тя обяви, че не признава.

По нейни думи планираният протест ще бъде израз на грузинския народ, "че иска да запази своето европейско бъдеще".

Зурабишвили - роден в Париж бивш френски дипломат, беше избрана в грузинския парламент като независим кандидат през 2016 г. и спечели президентския пост през 2018 г. с подкрепата на "Грузинска мечта".

През последните години обаче 72-годишната държавна глава скъса с партията и се превърна в един от най-отявлените ѝ критици. Тя изигра ключова роля като посредник сред разделените и разногласни опозиционни партии в Грузия преди гласуването в събота, където те се надяваха да изместят "Грузинска мечта".

Резултатите от изборите са удар за прозападните грузинци, които гласуваха като избор между управляваща партия, която е задълбочила връзките си с Русия, и опозиция, целяща бърза интеграция с Европа.

Премиерът Иракли Кобахидзе днес обвини опозицията, че се опитва да "разклати конституционния ред" на страната. Той увери, че правителството му остава ангажирано с европейската интеграция.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 49 гласа.

Свързани новини