Отидете към основна версия

23 031 28

10 храни, причиняващи рак, които ядете всеки ден

  • храна-
  • канцерогенни-
  • рак-
  • опсни-
  • здраве

По-добре опитайте да им намерите заместители в най-скоро време

Снимки: shutterstock

Нашето здраве зависи пряко от храната, която ядем. В днешно време все повече продукти се оказват опасни или вредни и често пъти имат пряка връзка с развитието на опасни заболявания като рака.

Много видове храни са били обект на изследвания през годините, за да се установи дали консумацията им увеличава риска от развитие на рак.

Какви храни да избягваме и на кои да разчитаме в превенцията на най-страшното заболяване? Тук са изброени едни от най-канцерогенните храни, които всички трябва да избягваме в менюто си.

1. ГМО храни

Генетично модифицираните храни (ГМО) са бързо развиваща се индустрия. Днес голяма част от предлаганата храна произтича от тези ГМО култури. Съществува дебат около това дали ГМО културите могат да допринесат за риска от развитие на рак при хората.

2. Пуканки за микровълнова

Пуканките, които се приготвят в микровълновата може да ви се струват приятна, лека закуска, но по-добре бъдете внимателни. Известно време много хора вярваха, че вдишването на изпаренията от микровълнови пуканки може да ви докара рак на белите дробове.

Въпреки че това е доказано, че не е вярно, има белодробна болест, известна като диацетил, която се свързва с вдишването на изпаренията от прясно отворената торбичка с пуканки.

В допълнение, има химикал в незалепващото покритие от вътрешната страна на торбата, който се разгражда до съединение, наречено перфлуороктанова киселина.

Проучване през 1993 г. от д-р Франк Гилиланд установява, че работниците, изложени на този химикал, имат повишен процент на смъртност от рак.

3. Консервирани храни

Ако смятате, че една консерва е безопасна, помислете отново. Повечето консерви са облицовани с продукт, известен като бисфенол-А (BPA). Според breastcancerfund.org дори и малкото излагане на този продукт може да увеличи риска от рак на гърдата, рак на простатата и други разстройства.

4. Червено месо на скара

Почти всички обичат хубава, сочна пържола, приготвена на скара, тъй като нищо друго не може наистина да отключи всички чудесни вкусове на месото. Въпреки това, проучванията са установили, че приготвянето на месо по този начин освобождава хетероциклични ароматни амини, известен канцероген.

Мислите, че можете просто да разрешите този проблем? Според Националния раков институт на САЩ, готвенето на месо при много високи температури, като например на скара, може да създаде тези канцерогени и да увеличи риска от рак.

Все още обаче няма официални указания за консумацията на месо, приготвено по този начин.

5. Рафинирана захар

Днес ядем повече рафинирана захар, отколкото някога. Яденето на рафинирана захар също е довело до повишени проценти на затлъстяване, което може да доведе и до ракови заболявания на гърдата, простатата, матката, панкреаса и колоректалнта зона.

6. Сода (газирани напитки)

Кой не обича студена чаша от любимата си газирана напитка в горещ ден? Пиенето ѝ обаче може да ви изложи на риск. Според училището за обществено здраве на Джон Хопкинс, пиенето на една или повече газирани напитки на ден може да ви изложи на 4-метилимидазол, възможен канцероген.

7. Преработени меса

И така, какво е преработено месо? Продукти като салами, кренвирши и дори бекон се считат за обработени меса. Тези меса са с много високо съдържание на сол и съдържат редица консерванти и други химикали.

Ако купувате пушено месо, това е още по-лошо, тъй като месото често се замърсява от канцерогенни полициклични ароматни въглеводороди , подобно на това, което се случва, когато пушите цигари.

8. Изкуствен подсладител

Може би смятате, че можете да избегнете храненето на тези ракови клетки, като избягвате рафинираната захар и изберете вместо нея изкуствен подсладител.

Според Националния раков институт е доказано, че използването на изкуствени подсладители причинява рак при лабораторни плъхове, но по-нататъшното проучване все още не може да свърже окончателно рака при хората в резултат на използването на изкуствен подсладител. Все пак може да е разумно тези подсладители да се използват умерено.

9. Хидрогенирани масла

Хидрогенираните масла по същество са растителни масла, които са извлечени от източниците им с помощта на химичен процес. Тези масла съдържат голямо количество Омега 6 мастни киселини.

Известно е, че тези трансмастни киселини причиняват повишен риск от сърдечни заболявания и някои видове рак, включително рак на кожата, рак на панкреаса и рак на ректума.

10. Чипс

Кой не обича картофен чипс? Все пак тези храни често са пържени и много богати на мазнини, а също така съдържат всички видове изкуствени аромати и консерванти.

Според Американското дружество за борба с рака, когато се запържват на силна топлина, се създава продукт, наречен акриламид. Това е известен канцероген, който може да се намери и в цигарите!

Въпреки че много от тези храни определено са доста вкусни, редовната консумация на твърде много от тях, може да увеличи риска от развитие на рак. Потърсете алтернативи, които не само имат страхотен вкус, но се отглеждат и приготвят безопасно, така че да не съдържат причинители на рак.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 34 гласа.

Свързани новини