Лошата храна може да спомогне за развитието на рак, от който само за 2018 година са починали 9,6 млн. души.
Испански учени посочиха след консумацията на кои храни организмът е предразположен към развитието на различни видове рак.
Според Световната здравна организация, един от най-често срещаните видове рак в днешно време, е ракът на гърдата. След него се нарежда този на дебелото черво.
През 2018 година ракът на гърдата е причинил смъртта на 2,9 милиона жена, а 1,80 млн. души са починали от колоректален рак. В повечето случаи тези заболявания са причинени от хронично възпаление, причинено от злоупотребата с определени видове храни.
Основни причини за рак
В хода на своите изследвания, испанските учени са се опитали да разберат колко силно някои продукти могат да влияят на онкологичните заболявания. Резултатите показали, че червеното месо, всички видове колбаси и консервирани храни са пагубни за организма. В тази група се включват и транс мазнините, които се съдържат в млечните продукти и в голяма степен в маргарина.
Изследователите са установили, че злоупотребата с червено и преработено месо може да допринесе за развитието на рак на дебелото черво.
В същото време представителките на нежния пол много трябва да внимават какво консумират, за да не си докарат голяма беля.
Хората, които са почитатели на горепосочените продукти, трябва да променят начина си на хранене и максимално да ги избягват.
Какво да похапвате
Според учените най-добре да консумирате средиземноморска храна. В проучване, направено с участието на 22 000 души, е установено, че благодарение именно на средиземноморските продукти, се намаля риска от развитието на сърдечни заболявания с 33% и на онкологични – с 24%.
Салатите и пресните зеленчуци, подправени със зехтин, са прекрасни за консумация всеки ден. Може да добавите към тях прясна рибка. През лятото това е лесно, полезно и много свежо.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Пешо
Коментиран от #4, #17
18:54 22.07.2019
2 Краси
18:57 22.07.2019
3 Бойко рака
18:59 22.07.2019
4 Гостилничаря
До коментар #1 от "Пешо":
Плещиш глупости!!! Червеното месо, боклуците в колбасите и маргарините (трансмазнините) са отдавна доказани канцерогени, причина за много случаи на рак, немалко от тях с фатален изход! Менюто на българина по традиция включва най-големите боклуци, а такива като теб правят изказвания като твоите!!!Коментиран от #6
19:04 22.07.2019
5 Тончо.тапира..!
Коментиран от #7
19:16 22.07.2019
6 Гост
До коментар #4 от "Гостилничаря":
Червените меса са вредни, защото са наблъскани с анаболни стероиди за животни! Ако се консумира умерено и не е наблъскано с химия, червеното месо е страшно полезно - може да прочетеш столетниците дали са се лишавали от него ако не вярваш. Така, че не бързай да плюеш по българите, защото навремето храните са били чисти и хората са живеели здравословно, включително консумирайки и сланина и пръжки.Коментиран от #10, #13
19:21 22.07.2019
7 Лора .тапира ...:)))
До коментар #5 от "Тончо.тапира..!":
Много ти отива :)))Коментиран от #8
19:52 22.07.2019
8 Също и Двоен стандарт...Манаф...!
До коментар #7 от "Лора .тапира ...:)))":
Ти отива...!Коментиран от #11
20:24 22.07.2019
9 Киро
20:37 22.07.2019
10 Гостилничаря
До коментар #6 от "Гост":
Естествено че нямам предвид сланината и пръжките, защо се правиш на луди!? Не разбираш или наистина не знаеш!? Колбасите са колбаси само на хартия, в действителност са пълни със смлени кости, кожи, сланина, отпадъци от преработването, соя и суха кръв! Знаете ли, милата ни родина е най-големият вносител на суха кръв в Европа!? Това, което в нормалните държави се изхвърля, тук се влага в храната!!! Дядо ти е ял натурална, саморъчно приготвена домашна храна, съдържаща месо, сланина и др. продукти, а това, което Европа изхвърля, го е изхвърлял и дядо ти!Естествено че нямам предвид и едновремешните българи, що за предположение!? Имам предвид разбира се днешното и няколко други поколения преди него, храната им е само боклуци, в буквалния и преносен смисъл - всякакъв вид фаст фууд (хамбургери, дюнери), съдържащи единствено кренвирши, салами (които вече писах какво са), подправки и празни калории, без грам хранителна стойност! Затлъстяването сред съвре.енните българи е безспорен факт, дължащ се почти изключително на хранителните им навици!
21:05 22.07.2019
11 Лора тапира
До коментар #8 от "Също и Двоен стандарт...Манаф...!":
Ха ха ха 🤪21:23 22.07.2019
12 Людмил Трифонов
Качеството на храните, битовите условия и околната среда създават предпоставки за множество заболявания, но НЕ МОГАТ ДА ПРИЧИНЯТ РАКОВО ЗАБОЛЯВАНЕ, ако няма инфектиране с патогенна доза. За повече: https://www.facebook.com/notes/1768001650174980/
22:26 22.07.2019
13 Asdfg
До коментар #6 от "Гост":
Правилно!22:50 22.07.2019
14 Алфа Ромео
23:05 22.07.2019
15 ай де бе
Коментиран от #24
23:12 22.07.2019
16 Гост
02:36 23.07.2019
17 Този коментар е премахнат от модератор.
18 Гостилничаря
До коментар #17 от "TтТ":
А не си ли и ти много ниско за да четеш и коментираш в тази ниска медия.....!?08:00 23.07.2019
19 12345
08:04 23.07.2019
20 Happy merchant
11:42 23.07.2019
21 Денчева
Червено месо не трябва да се консумира повече от 500 г седмично, а за трансмазнините и дума да не става - те са си само опасни - причиняват рак и сърдечно-съдови заболявания, а за фалшивите колбаси няма смисъл и да се коментира...
12:00 23.07.2019
22 944
19:45 23.07.2019
23 Алфа Ромео
00:37 24.07.2019
24 Този
До коментар #15 от "ай де бе":
Всичко е за пари. В днешно време печалбата е по-важна от здравето на човек.08:20 24.07.2019
25 Този коментар е премахнат от модератор.