22 Юли, 2019 18:50 12 020 25

Спрете да ядете тези храни, причиняват рак

  • ядене-
  • храни-
  • рак-
  • изследване-
  • здраве

Според Световната здравна организация, един от най-често срещаните видове рак в днешно време, е ракът на гърдата

Спрете да ядете тези храни, причиняват рак - 1
Снимки: shutterstock

Лошата храна може да спомогне за развитието на рак, от който само за 2018 година са починали 9,6 млн. души.

Испански учени посочиха след консумацията на кои храни организмът е предразположен към развитието на различни видове рак.

Според Световната здравна организация, един от най-често срещаните видове рак в днешно време, е ракът на гърдата. След него се нарежда този на дебелото черво.

През 2018 година ракът на гърдата е причинил смъртта на 2,9 милиона жена, а 1,80 млн. души са починали от колоректален рак. В повечето случаи тези заболявания са причинени от хронично възпаление, причинено от злоупотребата с определени видове храни.

Основни причини за рак

В хода на своите изследвания, испанските учени са се опитали да разберат колко силно някои продукти могат да влияят на онкологичните заболявания. Резултатите показали, че червеното месо, всички видове колбаси и консервирани храни са пагубни за организма. В тази група се включват и транс мазнините, които се съдържат в млечните продукти и в голяма степен в маргарина.

Изследователите са установили, че злоупотребата с червено и преработено месо може да допринесе за развитието на рак на дебелото черво.

В същото време представителките на нежния пол много трябва да внимават какво консумират, за да не си докарат голяма беля.

Хората, които са почитатели на горепосочените продукти, трябва да променят начина си на хранене и максимално да ги избягват.

Какво да похапвате

Според учените най-добре да консумирате средиземноморска храна. В проучване, направено с участието на 22 000 души, е установено, че благодарение именно на средиземноморските продукти, се намаля риска от развитието на сърдечни заболявания с 33% и на онкологични – с 24%.

Салатите и пресните зеленчуци, подправени със зехтин, са прекрасни за консумация всеки ден. Може да добавите към тях прясна рибка. През лятото това е лесно, полезно и много свежо.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 33 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пешо

    34 27 Отговор
    Фалшиви новини и веганска пропаганда. "Факти" не падайте толкова ниско!

    Коментиран от #4, #17

  • 2 Краси

    43 4 Отговор
    Те за това унищожават прасетата... Вегански заговор...
  • 3 Бойко рака

    11 6 Отговор
    Хаха ха ха ха ха ха ха ха ха
  • 4 Гостилничаря

    28 12 Отговор

    До коментар #1 от "Пешо":

    Плещиш глупости!!! Червеното месо, боклуците в колбасите и маргарините (трансмазнините) са отдавна доказани канцерогени, причина за много случаи на рак, немалко от тях с фатален изход! Менюто на българина по традиция включва най-големите боклуци, а такива като теб правят изказвания като твоите!!!

    Коментиран от #6

  • 5 Тончо.тапира..!

    10 4 Отговор
    Спрете да ядете различни видове салами, предизвикват.тази страшна болест..! Да не забравя и вода с листа накиснати...!!!

    Коментиран от #7

  • 6 Гост

    39 1 Отговор

    До коментар #4 от "Гостилничаря":

    Червените меса са вредни, защото са наблъскани с анаболни стероиди за животни! Ако се консумира умерено и не е наблъскано с химия, червеното месо е страшно полезно - може да прочетеш столетниците дали са се лишавали от него ако не вярваш. Така, че не бързай да плюеш по българите, защото навремето храните са били чисти и хората са живеели здравословно, включително консумирайки и сланина и пръжки.

    Коментиран от #10, #13

  • 7 Лора .тапира ...:)))

    2 6 Отговор

    До коментар #5 от "Тончо.тапира..!":

    Много ти отива :)))

    Коментиран от #8

  • 8 Също и Двоен стандарт...Манаф...!

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "Лора .тапира ...:)))":

    Ти отива...!

    Коментиран от #11

  • 9 Киро

    17 4 Отговор
    Нали в другата статия питате, дали е празно Черноморието? Празно е да, откъм риба, която наричате умалително "рибка". Е па отдека прясна рибка? Ципура, лаврак, есетра, сьомга - все аквакултури. Много са полезни. Също като бройлерите. В Норвегия им режат опашките, за да не се движат много и да трупат мазнини. Ха! Ха! Вие не знаете, че вече и попчета няма, няма и миди дори. Който не вярва, да провери. Що се касае до салатите, от какво? От гумени домати в розов цвят и същите краставици? Хайде, стига глупости.
  • 10 Гостилничаря

    20 1 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Естествено че нямам предвид сланината и пръжките, защо се правиш на луди!? Не разбираш или наистина не знаеш!? Колбасите са колбаси само на хартия, в действителност са пълни със смлени кости, кожи, сланина, отпадъци от преработването, соя и суха кръв! Знаете ли, милата ни родина е най-големият вносител на суха кръв в Европа!? Това, което в нормалните държави се изхвърля, тук се влага в храната!!! Дядо ти е ял натурална, саморъчно приготвена домашна храна, съдържаща месо, сланина и др. продукти, а това, което Европа изхвърля, го е изхвърлял и дядо ти!
    Естествено че нямам предвид и едновремешните българи, що за предположение!? Имам предвид разбира се днешното и няколко други поколения преди него, храната им е само боклуци, в буквалния и преносен смисъл - всякакъв вид фаст фууд (хамбургери, дюнери), съдържащи единствено кренвирши, салами (които вече писах какво са), подправки и празни калории, без грам хранителна стойност! Затлъстяването сред съвре.енните българи е безспорен факт, дължащ се почти изключително на хранителните им навици!
  • 11 Лора тапира

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Също и Двоен стандарт...Манаф...!":

    Ха ха ха 🤪
  • 12 Людмил Трифонов

    3 1 Отговор
    Ракът е проява на една невроинфекция, развваща се в Централната нервна система. Епидемиологично тя е кожно-венерическо заболяване с особено висок контагиозен индекс и е разпространена в мащабите на пандемия. Има ефикасна медикаментозна профилактика и каузална терапия без странични ефекти и рецидиви.

    Качеството на храните, битовите условия и околната среда създават предпоставки за множество заболявания, но НЕ МОГАТ ДА ПРИЧИНЯТ РАКОВО ЗАБОЛЯВАНЕ, ако няма инфектиране с патогенна доза. За повече: https://www.facebook.com/notes/1768001650174980/
  • 13 Asdfg

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Правилно!
  • 14 Алфа Ромео

    6 0 Отговор
    При поголомното замърсяване на реки и морета сигурни ли сте че рибката е прекрасна и супер полезна...
  • 15 ай де бе

    10 0 Отговор
    Е, каква е тая простотия? Вредни са , но не ги забраняват, само предупреждават. Потресаващо!

    Коментиран от #24

  • 16 Гост

    7 2 Отговор
    Месото беше чисто по соца, когато животните ядоха чиста храна. Всичко е боклуци вече. Но все пак всеки решава как да се храни. И с какво.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Гостилничаря

    0 1 Отговор

    До коментар #17 от "TтТ":

    А не си ли и ти много ниско за да четеш и коментираш в тази ниска медия.....!?
  • 19 12345

    0 1 Отговор
    Язе затова наблягам на кромид със сланинка. Нема червено месо, яко зеленчук и ни грип ме лови ни нищо.
  • 20 Happy merchant

    0 0 Отговор
    Да гои, не яжте червено месо, само соя и краставици, ще живеете 200 години.
  • 21 Денчева

    1 0 Отговор
    Това, което пише е напълно вярно.
    Червено месо не трябва да се консумира повече от 500 г седмично, а за трансмазнините и дума да не става - те са си само опасни - причиняват рак и сърдечно-съдови заболявания, а за фалшивите колбаси няма смисъл и да се коментира...
  • 22 944

    1 0 Отговор
    Свинско не може....рибата кофти....пилетата със химикали и хороми....маи трябва да се ядат хора явно.
  • 23 Алфа Ромео

    0 0 Отговор
    Интересно че хидрогевираните мазнини са доказано вредни а в БГ е пълно с такива продукти, даже в САЩ са забранени от много години.
  • 24 Този

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "ай де бе":

    Всичко е за пари. В днешно време печалбата е по-важна от здравето на човек.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.