Отидете към основна версия

13 Март, 2020 11:24, обновена 13 Март, 2020 11:24 33 600 136

Народното събрание обяви извънредно положение

  • коронавирус-
  • народно събрание-
  • карантина-
  • венцислав мутафчийски

Превантивната мярка срещу коронавируса важи до 13 април

Снимка: БГНЕС

Народното събрание обяви извънредно положение в страната по предложение на Министерски съвет. Извънредното положение за територията на цялата страна важи до 13 април. Решението беше взето с 201 гласа "за", и нито един "против" или "въздържал се".

"Искаме за един месец да е това извънредно положение", пристъпи на парламентарната трибуна премиерът Бойко Борисов.

Премиерът благодари на медиците за усилията им в битката с коронавируса. Той подчерта, че е възможно да се помисли и за актуализация на бюджета.

"Обявяването на извънредно положение ще даде възможност да могат да се затварят училища, детски градини, университети, игрални зали, спортни мероприятия, конференции", подчерта Борисов

Лидерите на основните опозиционни партии в лицето на Корнелия Нинова (БСП) и Мустафа Карадайъ (ДПС) категорично подкрепиха обявяването на извънредно положение в страната. От "Воля" също подкрепиха мярката.

"ПГ на "Обединени патриоти" единодушно ще подкрепи предложеното въвеждане на извънредно положение, тъй като то е крайно необходимо.Засега не е такова, каквото е в повечето държави на ЕС и в света, но като една превантивна мярка, която да пресече и да нанесе удар и да ограничи разпространението на вируса точно в неговата най-опасна част - скоростта на разпространението", заяви на свой ред лидерът на НФСБ Валери Симеонов по време на обсъждането на въвеждането на извънредно положение заради коронавируса.

Преди вземането на решението за извънредното положение пред парламента началникът на кризисния щаб по ограничаването на коронавируса у нас - генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, потвърди официалната информация от 23 положителни случаи в България. Той даде паралел с динамично развиващата се епидемия на Балканите - Гърция, Румъния варират около 100 случая във всяка от тях.

"Няма държави в ЕС, които да са пощадени от коронавируса", допълни той.

"Имаме три гнезда. Габрово, Плевен и София, а случаите в София не са свързани един с друг - т.е положението е сериозно, не говорим за изолирани случаи. 24 души са участвали на тържество в българско село с ясното съзнание, че един от присъстващите се е върнал съвсем скоро от чужбина. Има и груби нарушавания на карантината. Италия инкриминира със седем години затвор, Гърция - 2 г. затвор, Русия - 3 г. затвор. Изключително неефективни са вербалните послания по отношение на това да не се нарушава карантината. Трябва да се вземат по-сериозни мерки", апелира Мутафчийски.

"Едва ли половинчати мерки могат да доведат до резултат, нужадае се специализиран орган или правителството от по-широки правомощия", конкретизира Мутафчийски.

"Ние сме на прага на избухване на случаите. Дали ще е другата или по-другата седмица, не мога да кажа, но това предстои. Няма да ни подмине, но поне при по-бавно протичане, това ще намали натиска върху здравната система. Ние хубаво знаем, имаме 740 инфекциозни легла, можем да ги увеличим на 1400, но средно погледнато на населението то няма да става изцяло в цялата държава, ще става на огнища. От две седмици молим да не се пътува. Пътуванията от аерогарите обаче се увеличиха с 30%. Нужно е социално дистанциране. Свикнахме да живеем извън всякакви правила - да не ни ограничават", допълни Мутафчийски с апел за внимание.

Припомняме начините, по които се обявява извънредно положение в държавата. Те са записани в Конституцията на Република България:

Чл. 84. Т. 12 гласи, че Народното събрание „обявява военно или друго извънредно положение върху цялата територия на страната или върху част от нея по предложение на президента или на Министерския съвет“.

В чл. 100. Т. 5 се казва, че и президентът може да обяви положение на война или друга извънредна ситуацията. Точният текст е: Президентът обявява положение на война при въоръжено нападение срещу страната или при необходимост от неотложно изпълнение на международни задължения, военно или друго извънредно положение, когато Народното събрание не заседава. В тези случаи то се свиква незабавно, за да се произнесе по решението.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 40 гласа.

Свързани новини