Отидете към основна версия

5 626 51

Ген. Мутафчийски: Социалната изолация ограничава разпространението на коронавируса

  • ген. венцислав мутафчийски-
  • коронавирус-
  • българия-
  • извънредно положение

Началникът на щаба за борба с коронавируса разкритикува и реденето пред магазините за презапасяване. Според него това е ирационално и не на място

Снимка: БГНЕС

''Според всички, които анализират ситуацията, не само в България, а и по света, най-важното е да се запази социалната дистанция. Това е единственото нещо, което със сигурност е допринесло за ограничаването на вируса. Това е в държавите, които вече овладяха положението'', това заяви в предаването ''Панорама'' по БНТ ген. Венцислав Мутафчийски за мерките срещу коронавируса.

''Факт са законодателните промени, може би утре или в понеделник ще го гласуват в НС, наказанието ще бъде до 5 години затвор за нарушаване на карантината. Не можаха хората да разберат, че трябва да се ограничат, да се самоограничат, за да предпазят своите близки, приятели. Масово нарушават карантината всички. За това и в света се правят законодателни промени, които инкриминират това деяние.'', каза началникът на щаба за борба с коронавируса ген. Мутафчийски, припомняйки също, че възрастните хора са най-уязвими в настоящата ситуация.

''Тук става въпрос за вирус, който е абсолютно неизвестен. Не се знае кога ще приключи, няма яснота, няма лечение, няма ваксина. Толкова са неизвестните, че е нормално човек да се страхува'', обясни ген. Мутафчийски.

Той разкритикува и реденето пред магазините за презапасяване. Според него това е ирационално и не на място.

'''В България, още когато се задаваше проблемът, а той е сравнително нов, декември месец по-интензивно се говореше, смятахме, че няма да стигне до нас, че ще си остане в Китай. След това нещата започнаха да ескалират, започнахме да се оглеждаме, закупимхе защитини маски, персоналът трябва да бъде защитен'', коментира той.

''Проблемът със защитното облекло е глобален, не става въпрос и за пари'', отбеляза ген. Венцислав Мутафчийски.

''Aко гледаме статистиката, не бива да се тревожим. На второ място сме в Европа по болнични легла на глава от населението. Само Германия е пред нас'', успокои той за тревогата, че може да има недостиг на болнични легла.

''80% от заразените могат изобщо да не разберат, че са болни. Да се разминат с хрема, кихане, при децата малко сополи. Този коронавирус трудно и дълго се лекува'', обясни началникът на щаба за борба с коронавируса.

''Имаме примери как да се справим. Трябва да следваме, наистина баланс да се намери. Много са икономическите причини, които ни карат да се въздържаме от прекалени мерки. Не разполагаме с ресурсите на Китай. Не трябва да прекаляме, за да не се счупи държавата'', каза още Мутафчийски.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 8 гласа.

Свързани новини