Отидете към основна версия

4 969 40

Ще изгаряме "коронавирус" отпадъците в два града у нас

  • инсинератор-
  • девня-
  • коронавирус-
  • биологични отпадъци

Националният оперативен щаб е препоръчал на министъра на здравеопазването в срок до една седмица да бъдат подготвени два инсинератора - един в Девня и един в София

Снимка: БГНЕС

Болничните отпадъци от лечението на заболели с коронавирус в България ще се изгарят в 7-дневен срок в инсинератори в два града у нас - Девна и София. Това съобщи ген.-майор Венцислав Мутафчийски на извънреден брифинг в Министерски съвет, на който беше обявено поставянето на град Банско под карантина за срок от 2 седмици.

"Днес една от срещите, които проведе щабът, беше точно с министъра на околната среда и водите, темата, която се дискутираше, че има подозрения за недоброто извозване, съхраняване и унищожаване на така наречения биологичен отпадък от лечебните заведения. Всяко едно лечебно заведение има договор със съответни фирми, които са длъжни да го извозят, да го съхраняват и да го изгарят".

"В тази ситуация, в която се намират вече няколко болници в столицата, а и не само в столицата, вече и на много места в България, щабът препоръча на министъра в срок до една седмица да бъдат подготвени два инсинератора, които се намират на територията на Източна България, единият е в Девня, другият е в София, и да се организира събирането от всички болнични заведения, в които има заразени с коронавирус, този биологичен отпадък, под особено строг надзор да се изгаря в тези два инсинератора. Разбира се, ситуацията е на форсмажор и на извънредно положение, така че трябва да се съобрази и с това как ще се направи законно цялата процедура. Ние даваме препоръка по спешността на тази задача и важността на тази задача. Има допускания, които могат да бъдат по договаряне и т.н. във форсмажор.", обясни ген.-майор Мутафчийски.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.

Свързани новини