Отидете към основна версия

14 806 45

Коронавирусът: Митове и факти

  • коронавирус-
  • вирус-
  • болест-
  • китай-
  • чесън-
  • митове и факти-
  • хигиена-
  • здраве-
  • лаборатория

Не се поддавайте на паниката и конспиративните теории

Снимка: БГНЕС/ EPA

Коронавирусът SARS-CoV-2 е заразен вирус, който може да доведе до респираторни проблеми в човешкия организъм. Болестта, известна като COVID-19, беше определена за пандемична от Световната здравна организация.

Първи случаи бяха регистрирани в Китай в края на миналата година. Пандемията обаче се пренесе и на другите континенти освен Азия, включително Европа, а Италия вече задмина Китай по брой на жертвите. Редица държави предприеха спешни и извънредни мерки, за да спрат разпространението на вируса. В социалните мрежи и в много сайтове обаче беше публикувана невярна, често конспиративна информация, която лесно може да бъде приета като вярна. Поради тази причина ФАКТИ представя на своите читатели най-честите митове, свързани с коронавируса. Често невярната информация може да се окаже дори опасна. Важно е всеки да запази спокойствие, да не се поддава на паника, за да бъде полезен на себе си и по този начин да защити своите близки.

МИТ: Коронавирусът е вирус, създаден в лаборатория.

ФАКТ: Няма доказателства COVID-19 да е създаден в лаборатория. Първите регистрирани случаи са в Ухан, Китай. Здравните експерти посочват, че новият коронавирус е продукт на „естествена еволюция”. Анализът на неговия геном не открива доказателства за изкуствена намеса. Подозира се, че първоизточникът е животински пазар в гъстонаселения Китай.

МИТ: Коронавирусът засяга единствено възрастни хора.

ФАКТ: Хора на всякаква възраст, включително бебета, могат да бъдат заразени с вируса COVID-19. В Лондон беше регистриран първи случай на заразено с коронавирус новородено. Предаването на вируса е от човек на човек и вирусът не „избира” приемника си по възраст. Възрастните хора обаче са по-уязвими, защото са с по-слаба имунна система. По-уязвими са и хората с хронични заболявания.

МИТ: Носейки медицинска маска, съм напълно защитен.

ФАКТ: Носенето на медицинска маска е една от предпазните мерки, която може да ни защити от заразяване, но в никакъв случай не е самодостатъчна. Вирусите могат да проникнат в тялото на човек през очите, носа и устата, поради което е важно те да не се докосват с немити ръце. Маската е по-ефективна вие самите да не заразите друг, а не толкова сами да се предпазите. Най-важното нещо, което може да направите, за да не се заразите, е да миете ръцете си често и след всеки контакт с външния свят. Дезинфекцирането на ръцете е по-ефикасно от носенето на маска.

МИТ: Чесънът държи коронавируса далеч.

ФАКТ: Чесънът е здравословна храна, която подсилва имунитета, но няма данни той да е защитил пациенти от настоящата пандемия. Здравословният начин на хранене подсилва имунната система и оказва благоприятно влияние на общото състояние на човек, но един здравословен обяд не може да бъде щит срещу коронавируса.

МИТ: За коронавируса има ваксина, но само богатите бизнесмени и политици имат достъп до нея.

ФАКТ: Към този момент няма ваксина за COVID-19, но са в ход изследвания и тестове за такава. От началото на пандемията положителни проби дадоха и много известни личности, сред които политици и холивудски звезди. Световната здравна организация посочва, че към днешна дата няма специфично лекарство за превенция на заразата. Антибиотиците също не действат срещу вируси, а само бактерии.

МИТ: Коронавирусът носи летален край.

ФАКТ: Коронавирусната инфекция може да се окаже фатална, ако заразеният пациент е със слаба имунна система или има предхождащо тежко заболяване. Процентът на смъртните случаи обаче е нисък. Определянето на неговата точност е трудно, защото част от заразените не проявяват симптоми и техният организъм сам побеждава вируса (т.е. те дори не са в списъка на пациентите с положителна проба, защото просто не са били тествани; това не означава, че не могат да предадат вируса на друг). По-рано през месец март Световната здравна организация обяви, че в световен мащаб процентът на смъртните случаи е 3.4%. Процентът на смъртност може да се промени, защото вирусът може да мутира, но въпреки това огромна част от заразените или не показват симптоми, или те са леки.

МИТ: Ако си поръчам продукт от Китай, мога да се заразя.

ФАКТ: Няма доказателства към този момент пациент да е бил заразен с новия коронавирус след досег със стока, внесена от Китай. Експертите продължават да правят изследвания на COVID-19, за да установят как най-често се пренася, върху какви повърхности живее болестта, и как човек може да се предпази най-добре. Миенето на ръцете остава съвет номер едно, както и избягването на контакт с болен човек, който киха и кашля. От медицинския институт „Джон Хопкинс” подчертават, че вирусите не остават живи върху дадена повърхност за дълго време, поради което е невъзможно да се заразите с коронавирус чрез стока, която е била в транзит дни или седмици.

МИТ: Горещото време ще убие вируса.

ФАКТ: Това твърдение към момента е по-скоро оптимистична прогноза, отколкото реален факт. Световната здравна организация посочи, че от доказателствата за вируса до този момент става ясно, че новият коронавирус може да бъде предаден във ВСИЧКИ климатични области, включително в горещ или влажен климат. СЗП посочва също така, че няма причина да вярваме, че студеното време и снегът също могат да убият коронавируса. Човешката температура остава в определени граници (36.5 - 37 градуса), независимо от времето навън. Най-ефективният начин е да спазвате висока лична хигиена и избягването контакт с други хора. Здравните експерти категорично отхвърлят и твърдението, че взимането на горещ душ ще убие вируса.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 26 гласа.

Свързани новини