Отидете към основна версия

14 064 128

Корнелия Нинова: Къде отидоха 5 милиарда за 10 дни?

  • корнеия нинова-
  • 5 милиарда-
  • бойко борисов-
  • българия-
  • коронавирус-
  • закон за извънредното положение

"Един от ефектите на кризата, глобалният ефект, ще бъде да преосмислим ролята на държавата'', смята лидерът на БСП

Снимка: БГНЕС

''Мерките на правителството са некомпетентни, недействащи в момента и ще доведат до задълбочаване на кризата. Днес нашите предложения бяха отхвърлени. На 13 март подкрепихме извънредното положение, защото сме отговорни и разумни хора, виждаме кризата, опасността, нуждата от това да бъдем единни като народ. Но оттам-нататък настъпи хаос, некомпетентност и лобизъм в тези тежки дни за българския гражданин'', това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването ''Панорама'' по БНТ относно приетите днес мерки от управляващите за борбата с коронавируса и последващите от него икономически проблеми.

"Да се изпълни законът, в който пише, че безвъзмездно от Държавния резерв се предоставят маски, облекла и всичко друго необходимо на медицинския пероснал в болниците. Отхвърлиха предложението'', каза Нинова.

''Второто, което смятаме, че беше спешно да се направи - правилата за спекулата. Допуснаха в първия момент да наказват лекари с пробация и с глоби, отхвърлиха го едва днес при гласуването. А днес отхвърлиха нашето предложение за наказанието на спекулантите. Дадохме и определение що е това спекула - отхвърлиха го. Разбрах, че по твърдото ни настояване са се върнали да го прегласуват трети път, за да има все пак някакво решение и за спекулата'', изрази разочарованието си тя.

"Един от ефектите на кризата, глобалният ефект, ще бъде да преосмислим ролята на държавата. Това, което повтаряме от много години и винаги ни се отговаря, че това е клише", смята Корнелия Нинова.

''Защо държавните и общинските болници са изправени пред това изпитание, а частните не?'', отново постави въпроса социалистката.

''Масово хората ще останат без работа, ще останат вкъщи без доходи, ще изхарчат каквото имат и какво да се прави? Тук се среща другото клише - това е популизъм'', отбеляза Корнелия Нинова и даде пример с други държави като САЩ, Великобритания, Германия и т.н., в които се вземат мерки ударът по джоба на гражданите да бъде омекотен.

"България е парламентарна република дори и в извънредно положение и докладите за състоянието на финансите в държавата се правят в парламента, а не в кабинета на министър-председателя'', категорична бе председателката на БСП.

''През последните дни слушаме - през февруари имахме милиард и половина излишък, а онзи ден господин Борисов каза, че сме на 3,5 милиарда дефицит - 5 милиарда за 10 дена къде отидоха? Никой не идва да го обясни в парламента'', каза още Нинова.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 47 гласа.

Свързани новини