Отидете към основна версия

22 Март, 2020 14:40, обновена 22 Март, 2020 14:40 15 608 285

Отговорът на Борисов не закъсня след наложеното вето

  • бойко борисов-
  • румен радев-
  • извънредно положение-
  • закон за извънредното положение

БСП ни връща в зрелия социализъм. Радев услужливо забрави да каже, че точките по спекулата на цените са по предложение на БСП

Снимка: БГНЕС

"Много интересно". Така министър-председателят Бойко Борисов иронично окачестви решението на президента Румен Радев да наложи вето на Закона за извънредното положение на извънреден брифинг в сградата на Министерски съвет.

"Помните ли трети март. Кой се подиграваше тогава с коронавируса? Ако Радев управляваше, той нямаше да вземе една мерка, а днеска ми казва, че били ненавременни...", не спести критиките си той.

"Проведохме две срещи. Първата по моя инициатива, а втората - по негова, с ескперти, министри, щаб. Днес сутринта ми се обади, за да ми каже двата мотива, с които връща Закона за извънредното положение за преразглеждане в парламента. Радев услужливо забрави да каже, че точките по спекулата на цените са по предложение на БСП. Когато се прие законът, г-жа Дариткова ми се обади и ми каза, че БСП искали да излизат от пленарна зала - ако лъже тя, лъжа и аз. Тогава приехме техните предложения за спекулата. Тези предложения ни връщат във времето на зрелия социализъм, когато в "плод-зеленчуците" на етажерките имаше домати и краставици, а цитрусите, например, се продаваха отзад, при магазинера. Това си беше спекула", разкритикува Борисов.

"Помниме зимата на Жан Виденов, помниме Лукановата, помним когато събориха банките... деведесет и коя година. Няколко национални катастрофи са ни пращали. Но приехме предложенията, за да има консенсус и Законът да работи. Това казах и на президентът, а той отговори, че знае и аз казах, че след като е с този мотив Законът, ще го изгласуваме в най-добронамерен тон. Второто, за което ми каза, че ще върне Закона, е думичката "невярна" информация. Целят зловредна паника. Нещо от тоя род - "днеска умрели хиляда души, а те ги крият". Щабът е само от експерти, без политически лица, и дава цялата налична информация. Ръководим се само и единствено от мнението на специалистите и експертите и ги прилагаме на секундата", защити правителствените действия Борисов.

"Говорихме заедно в президентството и се съгласихме, че мерките на правителстото са най-добрите досега в Европа. Неслучайно в Испания, Италия, Великобритания... дават за пример България. Всички казват, че мерките ни са най-бързи, най-навременни, най-точни и затова ги изпълняваме така, по предписание на Щаба. Затова затворихме тези места, за да се овладее пандемията", разясни още министър-председателят.

"Това е тактиката - ние създаваме време, за да се разболяват хора, да се излекуват хора и да остава възможност за лечение в болниците. Затова го правим - в името на всеки българин. И за разлика от тези популисти, които си позволяват всеки ден да си дават мнението, ние носим цялата отговорност. Един член приехме, предложен от БСП, и настана хаос", убеден е премиерът.

"По-добре без този текст в Закона, отколкото пазарът да се изкриви", заключи Борисов.

"Сега някои бизнесмени, които обичат да се наричат олигарси, искат цялата тежест да падне върху държавата. Обаче държавата са гражданите. От една седмица сме в критично състояние и започват да иска милиарди да се похарчат", възмути се той.

"Не е минала една седмица, дайте да похарчим парите...Защо когато беше служебното правителство на президента Радев първата му и единствена задача беше да извадим милиарди, да за платим изтребителите Gripen. Защо не ги даде на медицинските сестри? Защо не закупи оборудването за тази криза", силно възмутен остана министър-председателят.

"Защото сега самолети вече не ни трябват. Няма армии. Ако събереш един батальон, той ще се зарази от коронавирус. Защо Радев казва ненавременни мерки, защо той не предугади тази криза?"

"Помните ли трети март. Кой се подиграваше тогава с коронавируса? Ако Радев управляваше, той нямаше да вземе една мерка, а днеска ми казва, че били ненавременни...", не спести критиките си той.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 66 гласа.

Свързани новини