Отидете към основна версия

6 583 21

Адв. Екимджиев: Има съвсем явни опити за злоупотреба с извънредното положение

  • данаил кирилов-
  • дерогация-
  • извънредно положение-
  • адв. екимджиев-
  • ''контракоментар''-
  • асен генов

''Трябва да бъдем изключително внимателни, защото тези демократични достижения, до които се добрахме с кръв, пот и сълзи за 30-тина години, много лесно, буквално за 30 дни могат да бъдат занулени'', заяви още адв. Екимджиев

Кадър: ''Контракоментар''

''От гледна точка на липсата на институционална памет и култура, от гледна точка на липсата на активно гражданско общество, което е готово да отбранява крехките ценности, извоювани през последните 30 г., опасенията Ви изглеждат оправдани. Аз трябва да цитирам Харари: мерките, които се въвеждат в условията на извънредно положение имат отвратителния навик да надживяват значително поводите, заради които са въведени. Така че опасности има, но от друга страна, както в един стар милиционерски виц, рано е да се каже… Има и друга перспектива, в която има логика. Тя е реалистична, не толкова позитивна. Извънредната ситуация, каквато несъмнено е на лице, налага извънредни мерки в обществен интерес, за да бъдем максимално предпазени от тази зараза, да минимизираме загубите, да минимизираме жертвите и като човешки живот, и като икономически, и като морални загуби'', това заяви адв. Михаил Екимджиев в предаването ''Контракоментар'', реазлизирано в интернет от блогъра Асен Генов.

Както става ясно, думите на адвоката са по повод извънредното положение в България, породено от разпространението на коронавирусната инфекция в глобален мащаб. По-долу във видеото можете да изгледате целия разговор между Асен Генов и адв. Михаил Екимджиев, в който се засяга и съмнителното поведение на правосъдния ни министър Данаил Кирилов в създалата се ситуация.

''Всяко общество не само трябва, но е длъжно да предприеме мерки, които допускат временно меко, пропорционално ограничаване на основни права и свободи, в защита на тези ценности — живота, здравето и благосъстоянието. Това може да се разглежда, ако желаем да бъдем добронамерени, ако желаем да изберем самосъхранителната перспектива и да се доверим на властите и на правителството, че те работят в интерес на обществото и ние, подкрепяйки техните действия, действаме в наш личен интерес и в обществен интерес.

''Проблемът е, че тук-там има пропуквания. Тук-там има вече съвсем явни опити за злоупотреба с извънредното положение. Това е буквално само няколко дни след неговото обявяване. И това ме кара като правозащитник да бъда нащрек, защото точно ние, разследващите журналисти, правозащитниците, ние сме кучетата-пазачи на демокрацията, на правовата държава. При най-малкия сигнал за опасност трябва да алармираме, защото най-вероятно, ако се доверим на експертните прогнози, пандемията ще бъде овладяна за няколко месеца, но по-дългосрочните прогнози са, че светът няма да бъде същият след това. А как този свят ще изглежда, зависи до голяма степен от нашата позиция по отношение на тези мерки, водещи до ограничаване на правата ни. Моралните последици, правозащитните поражения могат да бъдат много по-тежки и дълготрайни от непосредствените загуби от коронавируса'', каза още адв. Екимджиев по време на участието си в ''Контракоментар''.

''И пак Харари твърди, че в Израел от 50 и някоя година, когато е създадена израелската държава, някои от извънредните мерки са просъществували десетилетия и продължават да съществуват. Така че, ние наистина трябва да бъдем изключително внимателни, защото тези демократични достижения, до които се добрахме с кръв, пот и сълзи за 30-тина години, много лесно, буквално за 30 дни могат да бъдат занулени'', коментира още адвокатът.

ВИДЕО:

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 13 гласа.

Свързани новини