Отидете към основна версия

9 422 121

САЩ са закупили медицинско оборудване от Русия. Не са го получили като помощ

  • русия-
  • сащ-
  • морган ортагус-
  • хуманитарна помощ-
  • закупили-
  • медицинско оборудване-
  • коронавирус

Тръмп и Путин се договориха по телефона Русия да изпрати в САЩ медицинско оборудване

Снимка: БГНЕС/ EPA

Държавният департамент на Съединените американски щати обяви, че САЩ са се договорили с Русия за закупуването на медицинско оборудване, като по този начин опроверга твърденията, че пратката е изпратена като помощ.

Говорителката на Държавния департамент Морган Ортагус заяви, че в телефонен разговор на 30 март президентите Доналд Тръмп и Владимир Путин са обсъдили борбата срещу пандемията от COVID-19. САЩ са се съгласили да закупят от Русия медицинско оборудване, което да бъде предоставено на Федералната агенция за управление на извънредни ситуации (FEMA) в Ню Йорк.

Това твърдение опровергава руските твърдения, че пратката е изпратена като хуманитарна помощ. В сряда говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Тръмп с благодарност е приел тази хуманитарна помощ. Морган Ортагус заяви, че Вашингтон и Москва ще продължат да работят заедно в битката срещу този общ враг, който застрашава мнозина човешки животи. В САЩ по-рано пристигна руски самолет с 60 тона медицинско оборудване, което преди да бъде изпратено към местните болници, ще бъде проверено дали отговаря на стандартите.

От Вашингтон не са разкрили сумата, която е платена на Москва за медицинското оборудване, което трябва да послужи в борбата срещу новия коронавирус. САЩ са страната в света с най-много заразени пациенти. Властта в Кремъл беше разкритикувана, че изпраща медицинско оборудване зад граница, включително в Италия, докато медицинските заведения в Русия изпитват остър недостиг на оборудване за лечение на COVID-19. След доставката в Италия, вестник „Ла Стампа” съобщи, че 80% от руската пратка са абсолютно безполезни в битката срещу вируса.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 32 гласа.

Свързани новини