Отидете към основна версия

1 090 11

В ЕК са притеснени заради гласуване по пощата

  • полша-
  • ек-
  • гласуване-
  • поща-
  • вера йоурова

Ще има ли честни избори в Полша?

Снимка: БГНЕС/ EPA

Решението в последната минута президентските избори през май в Полша да се проведат по пощата заради пандемията от коронавируса предизвиква притеснение, заяви еврокомисарят с ресор „Ценности и прозрачност“ Вера Йоурова, предаде "Ройтерс".

Долната камара на полския парламент одобри тази седмица закон, предвиждащ на президентските избори на 10 май да се гласува по пощата, за да се ограничи възможността за предаване на заразата.

„Следя внимателно този процес. Обезпокоена съм за свободните и честни избори и за качеството на гласуване, за законността и конституционалността на такъв вот“, каза тя пред полския в. „Жечпосполита“, предаде БНР.

Критици обвиняват управляващата партия „Право и справедливост“, че има за по-голям приоритет политическите си интереси, отколкото общественото здраве. Президентът Анджей Дуда, който е съюзник на „ПиС“ в момента води в социологическите проучвания. „Пощенският вот е голям предизвикателство и подобен метод се използва за първи път, хората не са свикнали с него“, предупреди Йоурова.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини

  • Полша ще гласува по пощата

    Парламентът на Полша прие решение за позволяване на избори по пощата, съобщи ТАСС. Долната камара на парламента одобри предложението. Следващите пр ...
    07.04.2020
    1 045
    1