Отидете към основна версия

1 893 26

Половин милиард хора може да изпаднат в бедност

  • оксфам-
  • бедност-
  • милирд-
  • болест-
  • икономика-
  • икономическа криза

Тревожна прогноза

Снимка: Shutterstock

Кризата с разпространението на коронавируса, отнел вече живота на повече от 83 хиляди души по света и нанесъл огромни щети на икономиката, може да тласне към бедност около половин милиард души в света.

Това се казва в доклад на базираната в Найроби благотворителна организация Оксфам, разпространен преди годишната среща на Международния валутен фонд и Световната банка, която е другата седмица, предаде "Ройтерс".

В документа се пресмята какво ще е въздействието на кризата върху бедността по света, имайки предвид намаляващите приходи на домакинствата или намаленото потребление."Бързо развиващата се икономическа криза е по-дълбока от световната финансова криза от 2008 година", се казва в доклада. Приблизителни оценки сочат, че независимо от сценария, глобалната бедност може да се увеличи за пръв път от 1990 г.

Това може да върне някои страни към равнищата на бедност от преди около тридесет години, се казва в доклада на Оксфам. Миналата седмица Световната банка каза, че ако условията се влошат, само в Азия и района на Тихия океан броят на бедните може да нарасне с 11 милиона. Оксфам предложи план за действие, включващ отпускане на помощи в брой и предоставяне на спасителни планове на физически лица и бизнеси, отписване на дългове, по-голяма подкрепа от МВФ и засилване на помощите.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.

Свързани новини