Отидете към основна версия

10 113 34

Русия се хвали с ново лекарство срещу Ковид-19

  • ваксина-
  • ковид-19-
  • коронавирус-
  • пандемия

Следващите клинични изпитания ще започнат не по-късно от 10-12 дни след оценката на специалистите

Снимка: Shutterstock

Русия е разработила лекарство за лечение на COVID-19, заяви здравният министър Михаил Мурашко на среща с президента Владимир Путин. “Руска компания е разработила лекарство, което е тествано от наши колеги в редица страни”, заяви Мурашко, цитиран от РИА Новости.

Компанията провела първоначалните клинични изпитания и резултатите от тях, както и оценката на експертите се очакват в кратък срок. Следващите клинични изпитания ще започнат не по-късно от 10-12 дни след оценката на специалистите, допълни Мурашко.

Израел също съобщи първи резултати от лекарство срещу новия коронавирус. Фармацевтичната компания RedHill Biopharma обяви, че двама пациенти, болни от К-19, лекувани с експерименталния препарат Opaganib, демонстрирали подобрение в рамките само на няколко дни от началото на лечението, пише в. “Таймс ъв Израел”.

Единият от пациентите бил изписан дни след началото на терапията с експерименталното лекарство. То било използвано заедно със стандартните процедури за лечение на COVID-19, включително терапия с хидрохлорохин. Заради третирането с Opaganib двамата имали по-малко нужда от изкуствено обдишване, а имунитетът им се подобрил. Освен това лекарството демонстрирало и противовъзпалително действие.

Важно е да се отбележи, че изпитания при само двама души не са надежден метод за установяване на ефективността на едно лекарство сред общата популация.

Китай междувременно одобри изпробването върху хора на две експериментални ваксини срещу COVID-19. Те са разработени от базираната в Пекин компания Sinovac Biotech и Института за биологични продукти в Ухан. През март властите дадоха зелена светлина за друг клиничен тест на ваксина.

В най-тежко ударените части на САЩ и Великобритания може да е трудно да се добереш до тестове за коронавируса, но в Ухан - епицентъра на пандемията в Китай, те са бързи, евтини и достъпни, разказва кореспондентка на Ройтерс. Като чужденка тя трябвало да мине през т.нар. нуклеинов тест, за да докаже, че не носи вируса. Подобни тестове се правят масово в 11-милионния Ухан. Тестът струва $37, а резултатите получаваш след около ден и половина с есемес.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 40 гласа.

Свързани новини