Отидете към основна версия

2 020 20

Германски министър: Надявам се ЕС да излезе по-силен от пандемията

  • германия-
  • шолц-
  • коронавирус-
  • ес

Коронавирусът трябва да бъде призив за солидарност сред европейските лидери, заяви германският финансов министър Олаф Шолц, добавяйки, че се надява ЕС да излезе от пандемията по-силен. Това предаде Reuters.

Министрите на финансите на ЕС постигнаха съгласие миналата седмица за половин трилион евро подкрепа за икономиките им, но оставиха отворен въпроса как да финансират последващото възстановяване на блока, който се движи стръмно към рецесия.

„Настоящото предизвикателство е призив за солидарност. Това важи особено за Европа“, каза Шолц.

Неговите коментари бяха направени в интервю за Reuters, в което той също изрази нежеланието на Германия да участва в каквато и да е форма на издаване на съвместен дълг на блока.

„Надявам се ЕС да бъде по-силен, по-обединен и по-уверен след коронавируса“, допълни Шолц.

Пандемията породи горчиви разделения в рамките на блока, като страните-членки се скараха по теми, включително пари, медицинско оборудване, лекарства и ограничения по границите.

Споразумението от миналата седмица не реши въпроса дали да се използва съвместен дълг за възстановяването на икономиките на блока. Италия, Франция и Испания настояват силно за тази мярка, но северните страни като Германия, Холандия и Финландия са против.

27-те национални лидери на блока трябва да обсъдят дали има нужда от прилагането на „иновативни финансови инструменти“, което проправя път за по-нататъшен дебат.

Шолц съобщи, че въпросът как да се финансира икономическото възстановяване се нуждае от „съвместни европейски отговори“.

Меркел неведнъж е казвала, че благосъстоянието на Германия и Европа са взаимосвързани, но също отхвърли исканията за общи облигации на еврозоната.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.

Свързани новини