Отидете към основна версия

8 432 117

Русия мъсти на Чехия с кибератаки заради демонтирания паметник

  • иван конев-
  • чехия-
  • кибератаки-
  • хакери-
  • русия-
  • паметник-
  • украйна-
  • болници

След като руското „величие“ получи поредния шамар в Чехия, руските хакери веднага се появиха на хоризонта

Снимка: БГНЕС/ EPA

Следи от поредната вълна от хакерски атаки, която обхвана една от европейските държави, колкото и да е странно, водят до Руската федерация, пише Александър Коваленко в "Одески куриер".

И както може би се досещате, говорим за мащабни кибератаки срещу чешки болници, в които чешки следователи видяха връзка с Русия. Освен това тези атаки бяха толкова сериозни, че бяха забелязани дори в Държавния департамент на САЩ. Така според чешките правоприлагащи органи почти всички IP адреси, които са участвали в атаката срещу чешки болници, са руски. И знаете ли, абсолютно не се изненадвам. И дори повече от това, аз съм убеден, че тази вълна от кибератаки е резултат от едно събитие, което се случи наскоро в Чехия.

Факт е, че в Прага бе демонтиран паметникът на съветския маршал Иван Конев. Това разглобяване предизвика сериозно вълнение в руските медии и най-високите ешелони на властта до степен, че руският министър на отбраната Сергей Шойгу изпрати писмо до чешките военни с молба да предадат детайлите от паметника на Русия. От своя страна официалният представител на министерството на отбраната на Чехия Ян Пейшек много дипломатично отказа това на Шойгу, отбелязвайки, че е изпратил писмото си „до грешна организация“.

Не е изненадващо, че след този инцидент чешките болници усетиха гнева на кибергрупите на руското Министерство на отбраната. За отбелязване е, че според Министерството на отбраната на Русия посоката на кибератаки се контролира от ГРУ. Между другото, напомням ви, че миналата година чешкото външно министерство отчете резултатите от разследване на кибератаки срещу министерството през 2016 г. Държавните експерти по киберсигурност през юни 2019 г. обвиниха военното разузнаване на ГРУ и неговата група APT28 / Sofacy за тези атаки. И следователно не е изненадващо, че веднага след като руското „величие“ получи поредния шамар в Чехия, руските хакери веднага се появиха на хоризонта. Но, което е най-отвратително, те избраха не чешкото външно министерство, нито Министерството на отбраната на страната, нито която и да е друга държавна структура, а цивилни обекти - болници.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 37 гласа.

Свързани новини