Отидете към основна версия

6 726 189

Безсилие и лъжи в Русия! Лекарите са без защитни облекла и се страхуват

  • русия-
  • коронавирус-
  • лъжи-
  • лекари-
  • медици-
  • облекла-
  • маски

Слабо екипирани, руските лекари стават преносители на коронавирус

Снимка: БГНЕС/ EPA

Докато властта в Кремъл се опитва да изкара Русия като хуманитарен спасител на други държави, истината вече трудно може да се скрие – медицинските работници в самата Русия нямат никакви защитни облекла.

Слабо екипирани, медиците се страхуват да лекуват своите пациенти, защото могат да ги заразят с коронавирус. Даже не става въпрос за слабо населени точки на Руската федерация, а за нейния епицентър – столицата. В болница в Митишчи край Москва работят слабо екипирани лекари, разказва агенция AFP.

“Дават ни по една еднократна маска дневно, а те трябва да се сменят през два часа. Налага се да си ги купуваме сами, като и ръкавици, или пък да си шием. А защитни костюми изобщо не сме виждали”, разказва събеседничка на агенцията, представила се като Олга, лекарка в една от градските поликлиники.

В тези условия претоварените медици стават преносители на новия коронавирус, посочва жената и уверява, че нейното ръководство е в течение, но бездейства. Има и много жалби от лекари, чието ръководство отказвало да тества персонала в здравни заведения. Не е по-розово и положението в Санкт Петербург, вторият по големина град в Русия. „Има риск да повторим италианския сценарий. Руската медицинска общност очаква най-лошото”, разказва лекар-реаниматор, пожелал да не разкрива името си.

Медицината в Русия, както и другаде по света, трябваше спешно да се мобилизира за борба с епидемията. Там обаче кризата връхлетя една здравна система, отслабена след десетилетия недофинансиране и противоречиви реформи. До момента пред обществото не е представена цялостна картина за недостига на сили и средства. Путин обеща всички специалисти да получат екипировка, осигуряваща качествена и ефикасна защита. Здравното министерство в Русия уверява, че вече е оборудвало две трети от предвидените до края на април 95 000 болнични легла за страдащи от COVID-19. Истината обаче вече все по-трудно може да се скрие.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 47 гласа.

Свързани новини