Отидете към основна версия

4 710 32

Проф. Асена Стоименова е свободна и без гаранция

  • асена стоименова-
  • фармация-
  • фармацевти-
  • коронави

СГС отмени гаранция от 20 хил. лева на председателката на Българския фармацевтичен съюз и реши, че ще я остави без мярка за неотклонение

Снимка: БГНЕС

Паричната гаранция от 20 000 лева, която прокуратурата определи за свободата на председателката на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова, беше отменена от Софийския районен съд. Решението е окончателно и не може да бъде протестирано от прокуратурата.

Стоименова се разследва за всяване на паника по време на извънредно положение. Тя беше обвинена ден след интервюта ѝ по Националното радио и Националната телевизия, в които говори за проблеми пред доставките на лекарства. С изказванията си, смятат разследващите, е всяла паника и тревога в условията на пандемия.

Стоименова отговори, че това е проблем, който обсъждат европейски и световни организации и авторитетни международни експерти.

След обвинението последваха протести пред аптеки в страна, а колегите ѝ сезираха европейските институции.

Днес в закрито заседание Софийският районен съд е преценил, че паричната гаранция е прекомерна за обвинението на Асена Стоименова и че няма нужда от каквато и да е мярка за неотклонение. Сред аргументите са общественото и семейното ѝ положение и липсата на опасност да извърши друго престъпление.

Българският фармацевтичен съюз е сезирал за казуса и Агенцията на ЕС за основните права.

В сигнала на Фармацевтичния съюз отново се посочва, че криминализирането на експертно мнение, което съвпада с това на Европейската комисия, на Европейската агенция по лекарствата и на други специализирани международни организации в областта на здравеопазването, е тревожен сигнал, който не би следвало да се подминава от обществото в ЕС.

"Недостигът на лекарствени продукти е обект на чести дискусии в много държави от ЕС и както посочва ЕК, той може да бъде задълбочен в условията на пандемия от Covid-19. В този смисъл изказванията на проф. Стоименова в тази посока могат само да облагодетелстват пациентите чрез активиране на властите за проактивни действия", се допълва в съобщението от Фармацевтичния съюз.

Съсловната организация е сезирала Агенцията с цел започване на проучване относно нарушение на Хартата на основните права на ЕС от българските власти по повод предявеното към проф. Стоименова обвинение.

От Фармацевтичния съюз вече се обърнаха и към Европейския парламент и Европейската комисия заради казуса с обвинението срещу Асена Стоименова. От ЕК потвърдиха пред БНР, че писмото на Българския фармацевтичен съюз е получено и то ще получи отговор в срок.

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 22 гласа.

Свързани новини