Отидете към основна версия

12 989 96

Ген. Мутафчийски: Разхлабването на мерките е политическо решение, а не на Щаба

  • венцислав мутафчийски-
  • проф. венцислав мутафчийски-
  • национален оперативен щаб-
  • противоепидемични мерки-
  • коронавирус

Всяко разхлабване на мерките би довело до усложняване на епидемиологичната обстановка, напомни началникът на кризисното звено

Снимка: БГНЕС

Разхлабването на ограничителните мерки е политическо решение, а не на Щаба. Така професор ген.-майор Венцислав Мутафчийски отговори на въпрос по повод вчерашното изказване премиера Бойко Борисов, който обяви възможността за по-либерални мерки преди края на извънредното положение на 13 май.

„Всяко разхлабване на мерките би довело до усложняване на епидемиологичната обстановка. И заради това всички държави в света вървят към увеличаване на ресурсите в здравеопазването“, каза той на редовния брифинг на Националния оперативен щаб днес, цитиран от БНР.

„Виждате, заговори се за разхлабване на мерките в Германия, и вчера например гледах съобщение в немската преса – в Берлин се изграждат огромни зали, по примера на „Арена Армеец“, за подготовка за приемане на болни. Включително и в Букурещ се случва това нещо. Има ясното съзнание, че такова разхлабване на мерките ще доведе до усложняване на епидемиологичната обстановка“, добави Мутафчийски.

„Трябва да има единност в разбирането в обществото дали може да бъде платена такава цена. Това вече в голяма степен е политически въпрос и заради това решаващото е консенсусът и отношението на политиците за това по-нататък какво ще се направи. Експертното мнение от здравните специалисти е едно и също“, каза шефът на Щаба.

Относно отваряне на паркове, ген. Мутафчийски каза, че Щабът има задача да поднася обективна информация за заразените, като няма правомощия да препоръча отварянето на парковете.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 48 гласа.

Свързани новини