Отидете към основна версия

15 456 5

Как да разберем, че сме качили кръвната захар

  • кръвна захар-
  • глюкоза-
  • кръв-
  • здраве-
  • симптоми-
  • признаци

Високите нива на захар в организма може да са признак на диабет

Снимка: shutterstock

Кръвната захар е разпространено название и термин, отразяващ концентрацията на глюкоза, циркулираща в кръвообращението, и стойността отразява налична неусвоена свободна енергия за организма.

Прекалено високата кръвна захар може да е признак на диабет. Има признаци, които говорят за това опасно нарушение на организма.

Често чувствате жажда и използвате тоалетната.

Когато нивото на захарта стане твърде високо, тялото включва механизми за балансирането му. За да намали концентрацията на глюкоза, тялото включва режима на често уриниране; човек започва да ходи до тоалетната дори през нощта.

Периодично се усеща умора.

Честите епизоди на спад в тонуса, слабостта също могат да бъдат признаци, че нивото на захарта е твърде високо. В този случай кръвта става по-гъста, потокът ѝ се забавя. Клетките не получават необходимите хранителни вещества достатъчно бързо, а липсата им провокира усещане за умора.

Очите страдат.

Ефектът от замъглено зрение, появяващ се като трудности при четене, също може да бъде признак на висока кръвна захар. Лекарите в този случай говорят за диабетна ретинопатия.

Крайници болят.

Твърде високата захар уврежда фините нервни влакна, отговорни за температурата и чувствителността към болка. Може да се появи болка в краката, която може да бъде пареща, остра. Характерни са болките през нощта.

Паметта се влошава.

Хората с излишна глюкоза показват по-лоши когнитивни тестове и са по-предразположени към болестта на Алцхаймер.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 37 гласа.

Свързани новини