Отидете към основна версия

8 347 23

Президент разкри с измама колко недостоверни са тестовете за коронавирус

  • танзания-
  • ковид-19-
  • тест-
  • пандемия

Директорът на Националната здравна лаборатория на Танзания и ръководителят по контрол на качеството бяха уволнени, след като институцията открила коронавирус в парче папая

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Директорът на Националната здравна лаборатория на Танзания и ръководителят по контрол на качеството бяха уволнени, след като институцията "открила коронавирус в парче папая", пише BBC.

Некомпетентността на тестващите била разкрита след интересна идея на президента на страната, който изпитвал съмнения в достоверността на тестовете от лабораторията, предаде БГНЕС.

Президентът Джон Магуфули изпратил в лабораторията проби, които уж били от хора, но всъщност са от животни, плодове, вещества и предмети. На пробите били дадени човешки имена и били предадени за тестване за коронавирус. В директно излъчване по телевизията Магуфули разкри, че моторно масло, кръстено Джабир Хамза, 30-годишен, получило резултат "отрицателен" за коронавирус.

Парче от плод, кръстено Сара Самвели, 45-годишна, получило от Националната лаборатория резултат "неопределен". Но друга проба от плод, по-специално от папая, кръстена Елизабет Ан, 26-годишна, била определен от лабораторията като "положителна за коронавирус".

Освен папаята, в Националната здравна лаборатория на Танзания определили като "болни от коронавирус" още птица и коза. Здравното министерство обяви, че е формирало комисия, която да разследва работата на лабораторията и да докладва до 13 май.

Според Worldometers, в страната официално има 480 случая на коронавирус, 167 са излекувани, а 16 са починали.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 18 гласа.

Свързани новини