Отидете към основна версия

3 386 14

Проф. Костов: Положителен PCR тест не значи наличие на активен вирус

  • pcr-
  • pcr тест-
  • проф. коста костов-
  • коронавирус

Трябва ни много време, за да стигнем до лечението на коронавируса, категоричен е пулмологът и председател на Медицинския експертен съвет към Министерски съвет

Снимка: БГНЕС

"Трябва ни много време, за да стигнем до лечението на коронавируса. По отношение на ваксината сме още по-далеч". Това каза пред БНР и журналиста Силвия Великова пулмологът проф. Коста Костов - консултант в болница "Св. Анна" в София и председател на Медицинския експертен съвет към Министерски съвет.

Според проф. Костов позитивният PCR тест не означава, че има активен вирус и данните за това все повече нарастват:

"Регистрира се позитивен тест, регистрираме частици от вируса, но това не е вирус, който може да зарази", категоричен беше професорът и цитира данни от специализиран тест САЩ, според които:

"Вероятността 10-и ден след началото на симптомите у нас да има жизнеспособен вирус, който да може да се репликира, размножава, който може да бъде култивиран, т.е., който може да заразява и да поразява, е малка".

Проф. Костов посочи, че всички болни, които са доказани носители на COVID-19, да стоят вкъщи не по-малко от 7 дни след началото на симптомите и не по-малко от 3 дни след заглъхване и пълно изчезване на температурата и кашлицата.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 8 гласа.

Свързани новини