Отидете към основна версия

34 004 164

"Лукойл България" заплаши със спиране на работа

  • лукойл българия-
  • акциз-
  • акцизни складове

Промените в Закона за акцизите и данъчните складове не могат да се изпълнят за един месец, казват от компанията

Снимка: Архив

Опасността най-големият доставчик на гориво да спре работа е напълно реална заради готвените законодателни промени, свързани с данъчните складове. Това предупреди пред БНР генералният директор на „Лукойл България“ Булат Субаев.

Днес в парламента ще се гласуват промени в Закона за акцизите и данъчните складове, с които „Лукойл България“ се задължава в срок от един месец да отдели и лицензира като отделни данъчни складове шестте си бази в страната, свързани с нефтопровода. В момента те са с лиценз на един общ данъчен склад. Поправката е вкарана в преходните и заключителни разпоредби на Закона за здравето, с които се прекратява действието на извънредното положение, наложено заради коронавируса.

Предвиденият срок за привеждане на новите складове според новите изисквания и лицензиране е твърде кратък, подчерта Булат Субаев. „Като имаме предвид сроковете, размера на необходимата работа и практическата невъзможност да ги спазим, то да, опасността да спрем работа е напълно реална.“

„Ние сме притеснени заради това, че поправката се предлага чрез законопроект, който няма нищо общо с акцизното законодателство, а е свързан с регулиране на извънредното положение и мерките за борба с коронавируса. Нашата компания е лицензиран складодържател от 2006 г. За 14 години дейността ни многократно е проверявана и никога не е имало никакви нарушения на данъчното и акцизно законодателство. Компанията е един от най-големите и лоялни данъкоплатци и затова нямам никакво логично обяснение защо подобни изменения се внасят в такъв спешен порядък“, отбеляза Субаев.

Законовата промяна не е съпътствана с мотиви, но по време на първото четене в правната парламентарна комисия в четвъртък, представителят на финансовото министерство посочи, че целта е завишаване на контрола и на данъчните приходи от търговията с горива.

"Постъпленията в бюджета не зависят от това на колко данъчни склада ще е разделена нашата инфраструктура - от самото разделение допълнително в хазната нищо няма да постъпи. И на второ място - това ще повлече огромни инвестиции и административни разходи", изтъкна още Булат Субаев. Отделянето и лицензирането на данъчните складове на търговеца на едро и дребно на горива "Лукойл България" означава да се правят отделни банкови гаранции и монтиране на допълнителни измервателни уреди в тях.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 47 гласа.

Свързани новини