Отидете към основна версия

2 471 46

Социалният министър: Регистрират се около 1000-1200 безработни дневно

  • деница сачева-
  • социален министър

''60/40 забави регистрацията в бюрата по труда'', заяви Деница Сачева

Снимка: БГНЕС

''Не изпускаме домовете за възрастни хора. Факт е, че имаме огнище във Видин, но от 4500 теста, които са направени, 86 са положителните проби, като 20 от тях са на персонал в домовете за възрастни хора и хора с увреждания. Това е малко под 2%'', това заяви в предаването ''Панорама'' по БНТ Деница Сачева, министър на труда и социалната политика.

''Имаме области, където положението е изключително добро - като Ловеч, Монтана, Велико Търново'', вметна тя.

''Правим всичко възможно да работим по превенция и във всеки един момент на съмнение, веднага да се действа по разделяне на заразените от тези, които са здрави'', обясни Сачева.

''Имаше много жестове на солидарност на възрастни хора, които дариха пенсията си на здравната система. Те са готови да жертват нещо от себе си, да направят жест, за да запазят другите хора'', заяви социалният ни министър.

''За Видин мненията на медицинските специалисти са, че заразата в дома за възрастни тръгва от болницата. Двама души от тези домове са я посетили, единият от тях е бил с инсулт. Върнали са се без да са им направени тестове. В момента правим всичко възможно да опазим здравето и живота на хората в домовете за възрастни. Осигурени са маски, костюми, има възможност за настаняване в други сгради или местен хотел, ако се наложи да се разделят хората'', обяви Деница Сачева.

Тя коментира и мерките за предотвратяване на заразата в ромските махали: ''Работим изключително активно с махалите, имаме здравни медиатори, осигуряват се пакети с хранителни продукти, Министерство на образованието продължава активно работата си в почти всички махали и отдалечени места, където да се пусне интернет.''

Относно разхлабването на мерките, Сачева бе категорична, че ако достигнем над 100 положителни проби дневно, веднага ще преминем към обратно затягане. В момента числата са 53-52-57 потвърдени проби на ден, което позволява по-умерени мерки срещу заразата.

Министърът на труда и социалната политика заяви още, че е рано да се правят кардинални изводи за ефекта върху безработицата.

''Факт е, че мярката 60/40 забави регистрацията в бюрата по труда. В момента се регистрират около 1000-1200 души дневно. Нашето условие към бизнеса е да запази работниците си, не само в периода, в който са получили помощи, но и 3 месеца след това.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.

Свързани новини