Всеки от време на време усеща повишен апетит или глад за определена храна, независимо дали е шоколад, чипс или месо. Понякога вземем ли си една хапка, не можем да спрем. В тези моменти е лесно да се пуснем по течението, взимайки си по-голямо количество храна, отколкото ни е нужно, пише edna.bg.
Съществуват обаче няколко трика за победа над лакомията, които д-р Илана Мулщайн, експерт по хранене, споделя в своята книга “You Can Drop It!” („Можеш да го пропуснеш!“). За щастие, според нея можете да се насладите на любимите си бисквити без да изпадате в крайности.
Един от тях е да не си мислите, че не можете да си вземете от нещо, което ви се яде. „Лишаването се отплаща по лош начин и е предпоставка за нещастие в дългосрочен план, а не резултати“, казва Мулщайн. Ето още няколко от нейните съвети, подбрани от сайта “Eat This!”:
Моделът „Още? Разбира се!“
Той работи най-добре при някого с голям апетит или когато присъстваме на събитие, където ни очаква определено време за хапване. Щом то настъпи, съветва д-р Илана Мулщайн, започнете първо с чаша вода и преминете към зеленчуци, съдържащи също вода. След това заложете на протеини, които ще ви дадат усещане за ситост, а по този начин ще избегнете преяждане. „Накрая идва ред на сладкото, а тогава ще успеете да бъдете много по-избирателни и контролирани”, обяснява Мулщайн. Ако след всичко това все още ви се яде, направете го, но започнете този цикъл наново с чаша вода, която ще намали шансовете да изпитвате глад.
Методът „Забави, но не се лишавай“
Когато се сблъскате с изкушение като любимата си пекарна на път към работа, кажете си: „В момента не ми трябват тестени изделия. Вместо това ще планирам да ги почерпя за предстоящ специален повод“. Този трик работи, защото отглагате почерпката, а не я отказвате. „Идеята е, че„ отблъсквате“ възможността за хранене до по-късен момент, за да бъде специална“, казва Мулщайн. След време осъзнавате, че очакването на подобно забавено задоволяване на апетита повишава вашето самочувствие и сетивното преживяване, когато накрая ядете лакомството, обяснява още тя.
Въпросът „Имам ли нужда от тази храна?“
Този метод е чудесна техника да преосмислите начина си на хранене. Запитвайки се „Имам ли нужда от тази храна?“, вие не се лишавате, а получавате шанс да се откажете и надвиете лакомията. Задавайте си този въпрос всеки път, когато се сблъскате с възможност за хранене (бисквитка с кафето, почерпка от колега, промоция в магазина и т.н.). Вероятно по-честият отговор ще бъде „Не!“, тъй като срещата с храната обикновено се случва, когато дори не се чувстваме гладни.
Поемете дълбоко въздух
Според проучвания, обвързали бавно дишащите техники за по-добър контрол върху желанието за храна, вашето дишане може да повлияе на храненето ви. Изследване в „Журнал за психофизиология“ открива корелация между ниската променливост на сърдечната честота (HRV) и неконтролираното поведение на хранене. HRV е мярка за баланса на нервната система - високият HRV предполага тялото ви да се адаптира към среда, докато ниският HRV показва, че тялото ви е уморено, дехидратирано, стресирано или болно. Изследователите откриват, че по-ниският HRV е свързан с понижен успех в диетата при хора, които се опитват да намалят калориите, и по-високо неконтролирано хранене при жадуващите за шоколад. Техниките на дълбоко дишане могат да помогнат за балансиране на нервната система и по-добре управляване на емоционалния глад.
"Далеч от очите, далеч от ума“
Съхраняването на бисквитките, чипса и тортата извън кухненския плот е един от най-лесните начини да избегнете глада. Хората, чиито пространства са затрупани с изкушаващи лакомства, са склонни да консумират 40% повече калории през деня, отколкото хората с подредени кухни, сочи проучване в сп. „Околна среда и поведение“.
Гаргарата също върши работа
Опитайте следния експеримент: отхапете от любимата шоколадова бисквитка и ѝ се насладете. Преди да вземете още една, измийте зъбите си и направете гаргара. Сега едва ли ще имате желание да се върнете към бисквитката. Още по-добра идея: целунете партньора си!